Kars Haber

Kars Haberleri

Kars Gündem

Kars Son dakika

kars güncel

Dünya Sağlık Örgütü yanıtladı: Dünya Koronavirüsten ne zaman kurtulur?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Dünya Sağlık Örgütü yanıtladı: Dünya Koronavirüsten ne zaman kurtulur?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Christian Lindmeier koronavirüs salgınına dair merak edilen sorulara cevap verdi.

Virüs sıcakta kayboluyor mu?
CL: Bu husustaki araştırma sonuçları henüz net değil. Bu virüs üzerinde hala çalışmalarımız sürüyor, nihayetinde yalnızca 3 ayın biraz üzerinde bir süredir biliyoruz bu virüsü. Bir görüş bu virüsün sıcak hava ile yok olduğu ancak bir taraftan da hava sıcaklığının yüksek olduğu yerlerde de bu virüse dair vakalar biliyoruz. Ama bu husustaki çalışmalar sürüyor, önümüzdeki haftaların getirdikleriyle bunu göreceğiz.

Türkiye bu süreci nasıl yürütüyor sizce? Türkiye'nin verileri, vaka sayılarına baktığınızda nasıl bir mücadele veriyor?
CL: Bunu daha genel yanıtlamama izin verin. Şu anda neredeyiz sorusu bir kristal küre sorusu. Bunun içinde birçok etken var. Bunun tedavisine dair çalışmalar, bir aşının bulunup bulunmayacağına, bu aşının lisansı alındıktan sonra ne kadar üretilip üretilmeyeceğine ve bu aşının ne kadar geniş kitlelerere dağıtılıp dağıtılamayacağına ve kuşkusuz ülkelerin alacağı tedbirlere bağlı.

Örneğin, İtalya, İspanya, Fransa'da vaka sayılarının düştüğünü görüyoruz. Bunlar iyi haberler. Ama günlük vaka sayısında artışların sürdüğünü de görüyoruz. Yani hala vakalar var. Bunun nasıl devam edeceği önemli. Küresel olarak 1 milyondan fazla vakamız var, bu çok büyük bir rakam. Ama şu açık ki, son noktaya çok uzağız.

Salgının daha yeni başladığı ülkeler var. Bazı ülkelerde sayı 1- 20-50 vaka. Başlangıçta yayılımı kesmeyi başarabiliriz. İşte bütün bu verileri düşünmek zorundayız. Tabi test kapasitesinin de artırılması gerekiyor. Testlerle vakaları ve onlarla irtibatlarını bulmak gerekiyor. Tüm şüpheli ya da semptomatik vakalarda test oldukça önemli. Tabii dünya çapında sağlık çalışanı, labroatuar, test kapasitesi gibi problemler var. Yani kısacası bu problemuzun içinde çok fazla bilinmeyen var. Bu yüzden bütün dünya ülkeleri bir araya gelmeli ve bu virüse karşı mücadeleyi beraber yürütmeli.

NE ZAMAN BİTECEK?
Bir diğer kristal küre sorusu, bu iş ne zaman bitecek?
CL: Bu tamamıyla aşı ve ilaç çalışmalarına bağlı. Bu ikisini ne kadar yakın sürede bulacağımıza bağlı. Dolayısıyla bu hususta, bu noktada bir öngörümüz yok. Bu hususta bir tahminim yok maalesef.

Bir yıl, iki yıl?
CL: Gerçekten söylemek zor. Aşının 12-18 aya yalnız üretilebileceği biliniyor. Bunun üretime geçilmesi daha uzun süre. Ama aşı şüphesiz bu mücadelede etkin olmamız için oldukça önemli. Bu iş ne zaman bitecek derken neyi kastediyorsunuz? Evrende Covid virüsünün yok olması ve sıfırlanması mı? Yoksa bu virüsle mücadele tekniğini öğrenmemiz ve iyileşme sağlamak mı?

Muhtemelen ikincisi, ilk etapta ulaşmaya çalıştığımız şey o galiba…
CL: Kesinlikle. Yeniden işe gitmek, ekonominin tekrar çalışması, okulların tekrar açılması ve evet, dediğiniz gibi tekrar normale dönmek.. Çok zor bir soru. Hepimiz bu problemin yanıtını verebilmek istiyoruz. Evinde bu röportajı veren birisi olarak ben de…


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Market paketinden ya da gıda ambalajından koronavirüs bulaşır mı?Önceki Haber

Market paketinden ya da gıda ambalajında...

Kars TÜGVA, Polislere koruyucu siperlik maske teslim ettiSonraki Haber

Kars TÜGVA, Polislere koruyucu siperlik...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar