Kars Haber

Kars Haberleri

Kars Gündem

Kars Son dakika

kars güncel

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Kapıköy Sınır Kapısı'nda

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Kapıköy Sınır Kapısı'nda
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yasa dışı yollarla Türkiye'ye giriş yapan göçmenlere karşı olduklarını ifade ederek, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti sığınmacıların deposu haline getirilemez.


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yasa dışı yollarla Türkiye'ye giriş yapan göçmenlere karşı olduklarını ifade ederek, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti sığınmacıların deposu haline getirilemez. Eğer buraya birileri gelecekse, bunların muhakkak yasal yollardan gelmesi, gümrük kapılarından geçmesi lazım" dedi.CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Van ile İran'ı birbirine bağlayan Kapıköy Gümrük Kapısı'nda araştırmalarda bulundu. Gümrük kapısında yetkililere kaçak göçmen geçişleriyle ilgili soru soran Kılıçdaroğlu, burda yapmış olduğu incelemelerin ardından gazetecilere açıklama yaptı. Sınır kapısında görevli yetkililerle yapmış oldukları görüşmede hareketliliğin olmamasının İran tarafından kaynaklandığını dile getiren Kılıçdaroğlu, "Sizlerin de tanık olduğunuz gibi burda herhangi bir hareketlilik yok. Gümrük yetkilileri, odalar ve borsalar birliği yetkilileri burdalar. Hareketliliğin olmamasının İran tarafından kaynaklandığını ve İran'ın izin vermediğini bizlere söylediler. Gerekçe olarak da pandemiyi gösterdiklerini söylediler. Güvenlik açısından İranlıların Türkiye'ye gelmesinin uygun olmadığını, ifade etmişler. Tabi biz söylenenlere itibar etmek zorundayız. Kendilerine ayrıca Afgan mültecilerin ya da göçmenlerin, sığınmacıların, turistlerin gelip gelmediğini sordum. Türkiye'de karşılaştığımız tablonun, burdan kaynaklanmadığını, herkezin pasaportlu olduğunu, pasaport kontrolünden geçtiğini dolayısı ile ağırlıklı olarak kitleler halinde Afganistanlıların sınır kapısını kullanmadıklarını söylediler. 'Peki, sınır karakolları var mı?' dedim. Bize sınır karakollarını gösterdiler. Karakollar arasında güvenlik kameralarının olduğunu da dile getirdiler" dedi.

 
"1 MİLYON AFGAN ÜLKEMİZE HANGİ ARAÇLARLA VE NASIL GELDİ?

"Açıklamalarında 1 000 000a yakın Afgan'ın Türkiye'ye nasıl giriş yapmış olduğu konusunda yetkililerden açıklama beklediklerini dile getiren Kılıçdaroğlu, "Cumhurbaşkanı Erdoğan sınırlarımız için yolgeçen hanı değil, demişti. Güzel. Hiçbir sınır, hiçbir ülke, sınırların yolgeçen hanı olmasını istemez. Peki, ben merak ediyorum. 1 000 000a yakın Afgan göçmen, sınır kapısından geçerek Türkiye'ye geldi? Karakollar birbirini görüyorsa, kameralar birbirini görüyorsa, 1 000 000 Afgan ülkemize, hangi araçlarla ve nasıl geldi? 2 000 400 km'lik İran sınırını nasıl geçtiler? Bunu da bilmiyoruz. Dolayısıyla bu konu da Amerika yetkililerinin yapmış olduğu açıklamalardan biz bunu öğreniyoruz. Afgan mültecilerin Türkiye'ye geldiğini, Türkiye'de konuşlanacağını, burda tutulacağını, burada bulunan hükümet yetkilileri ile görüştüklerini ve görüşmelerin gizil tutulduğunu, tüm bunların ayrıntılarını verdi" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE SIĞINMACI KAMPI OLAMAZ

"Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin sığınmacı kampı olmadığını kaydeden Kılıçdaroğlu, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti sığınmacıların deposu haline getirilemez. Eğer buraya birileri gelecekse, bunların muhakkak yasal yollardan gelmesi, gümrük kapılarından geçmesi lazım. Öyle anlaşılıyor ki; hükümet Amerika ile yaptığı gizli anlaşmalar dolayısı ile sığınmacıları başka yollardan, başka yöntemler ile Türkiye'ye getirmektedir. Türkiye'ye gelenler genç insanlar 20, 25, 30, 35 yaşında insanlar. Yanlarında kadın, yaşlılar yok. Dolayısıyla bunlar birer sığınmacı olmanın ötesinde başka amaçlarla Türkiye'ye geldiklerini görüyoruz, öyle anlıyoruz. Bunun önlenmesi lazım" ifadelerine yer verdi.Ülkede garip bir tabloyla karşı karşıya kaldıklarını dile getiren Kılıçdaroğlu, "Genç Afganlar hayatlarını kurtarmak için ya da başka gerekçelerle Türkiye'ye geliyorlar. Ama bizim genç insanlarımız asker olarak Afganistan'a gidiyorlar. Onlar buraya yaşamak için geliyorlar. Bizim askerlerimiz de oraya ölmek için gidiyor. Ya böyle garip bir tablo olabilir mi? Bunun bir mantığı olabilir mi? Bu konu da yetkililerin çıkıp açıklama yapması lazım. Açık ve net bunu ifade ediyorum. Sınırdan geçecek her kişiyi kameralar ile saptamak mümkün. Bir kişiyi bile saptamak mümkünken binlerce kişi nasıl geçiyor da, kimse görmüyor. Sınırlarımız yolgeçen hanı değil ise, nasıl oluyor da bunlar yolgeçen hanı oluyor? Siyasi irade buna izin vermediği takdirde böyle bir tabloyla bizim karşılaşmamız mümkün değil. Demek ki siyasi irade buna izin veriyor. Amerikalılar para verecek ve biz de binlerce, yüz binlerce Afganlıyı kendi topraklarımızda barındıracağız, koruyacağız. Bunu bütün vatandaşlarımın, sevgili halkımın bilmesini isterim. Bu tablo bizler için hoş bir tablo değil ve gelecek açısından da parlak bir tablo değil" biçiminde konuştu.Gümrük kapısında yapılan açıklamanın ardından Kılıçdaroğlu Van'dan ayrılmak üzere hava limanına doğru hareket etti.

(Yunus Tuğrul/İHA)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kars'ta yol ve alt yapı çalışmaları hızla devam ediyorÖnceki Haber

Kars'ta yol ve alt yapı çalışmaları hızl...

Kağızman'a iki yeni yatırım | Kars HaberSonraki Haber

Kağızman'a iki yeni yatırım | Kars Haber

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar