Kars Haber

Kars Haberleri

Kars Gündem

Kars Son dakika

kars güncel

“Dolmuş sorununa kalıcı çözüm getireceğiz”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
“Dolmuş sorununa kalıcı çözüm getireceğiz”

Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, dolmuş hatları hakkında var olan problemlerin ortadan kaldırılması için kapsamlı bir çalışma içerisinde olduklarını ifade etti.
Tacettin DURMUŞ

Dolmuş problemina kalıcı bir çözüm getirme çalışması içerisinde olduklarını belirten Bilgen, artık şehre yakışan bir ulaşım hizmeti vermenin yanı sıra dolmuşçu esnafını mağdur etmeden, daha kaliteli ve nitelikli hizmet vermenin arayışı içerisinde olduklarını belirtti.

Ayhan Bilgen toplantıda gazetecilere yaptığı açıklamada, dolmuş hatlarının süresiy ile ilgili olarak 2005 yılında çıkan yasalardan sonra süresiz hak kazanımı diye bir şey mümkün olmadığını da hatırlattı.

DOLMUŞ HATLARI İLE İLGİLİ OLARAK ŞEHİRDE BİR KAYGI, KORKU VE ENDİŞENİN DE HAKİM

Dolmuş hatları hakkında kentde bir kaygı, korku ve endişenin de hakim olduğunu vurgulayan Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen; “Buradan çok açık ve net şekilde yeniden söylüyorum. Dolmuş hatlarının süresi hakkında, 2005 yılında çıkan yasalardan sonra, süresiz hak kazanımı diye bir şey olası değildir. Yani belediye meclisinin ne kadar kiralama yapabileceği, encümeninin ne kadar maksimum kiralama yapacağı bellidir yasalarla bağlıdır. Bu üst sınırlar yasada belirlenmiştir. Dolayısıyla bizim birisine sınırsız bir hat tahsisimiz mümkün olabilir. Ne dolmuş hatlarında, ne de diğer şeyler de olası değildir. Kamu kurumlarının birbirlerine tahsisleri tabii ki farklı bir hukuka tabidir. Ama özel sektör ile ilgili bilhassa dolmuş hatları hakkında mevzuat nettir. Bu hizmeti vermek kentin ulaşım ihtiyacını karşılamak belediyenin görevidir. Belediye bu hizmeti ya kendi araçlarıyla yapar veya diğerlarına yaptırır. Hizmet veren özel sektörden bir biçimde bu hizmeti vermesinin gerekli düzenlemesini yapar. Hat ihaleleri bunun için yapılır ve sürelidir. Kim geçmişte birilerine süresiz bir hat verdiğini söylüyorsa, kanuni açıdan yanlış bir şey yapmıştır.

GEÇMİŞTE YAPILAN YANLIŞLARIN BEDELİNİ EBETTEKİ HEPİMİZ ÖDÜYORUZ

Dolayısıyla bu konunda geçmişte yapılan yanlışların bedelini ebetteki hepimiz ödüyoruz. Ama kenti de düzene koymak hem vatandaşın hizmetten yararlanmasını sağlamak, tüm dolmuşların zamanında, yerinde ve doğru bir biçimde halka hizmet vermesini sağlamak bizim görevimizdir. Dolmuşların temiz hizmet vermesini, yolculara iyi davranmasını sağlamak da bizim görevimizdir. Hem de dolmuş esnafının yani işini yürütebilecek bir pozisyonda çalışmasını sağlamak da bizim görevimizdir. Biz burada bir çıkar çatışması çıkmasından yana değiliz. Hem esnafı koruyan ve gözeten hem de minibüsçülerle beraber halkı da bu hizmetten en uygun şekilde yararlandırmak ve gözetmek halindeyız.

HAT SAHİPLERİNİN ÇEŞİTLİ TALEPLERİ OLUYOR

Şu an itibariyle farklı talepler var. Hat sahipleri istekçe veriyorlar bazı taleplerde bulunuyorlar. Geçmişte yapılmış bir takım prosedürler var. Mahkemelerin bunları iptalleri var. Dolayısıyla biz bu mahkeme kararlarını görmezden gelemeyiz. Meclisimizde oybirliği ile bu hususta ortak bir irade geliştirmiştir. Mahkeme kararını uygularken bir yandan da yeni bir hat düzenlemesine ihtiyaç varsa hat düzenlemesi yapılır. Çünkü kent büyüyor, değişiyor ve gelişiyor. Gayet tabi bu hususta yeni ihtiyaçlar da olabilir. Yeni ihalelerin düzenlenmesi gerekiyorsa, yeni hatlar ile ilgili bunların yapılması hat değişikliği gerekiyorsa, yani mevcut hatların rotalarında değişiklik yapılması gerekiyorsa da bunların yapılması hakkında bir projeyi başlattık.

DOLMUŞÇULUK ÜZERİNDE ANKETLER VE ARAŞTIRMALAR YAPIYORUZ

Şu anda kentde bunun ile ilgili anketler yapılıyor ve araştırma yapılıyor. Tek tek araştırmacılar minibüslere biniyor. Her minibüste kaç yolcu var sayıyorlar. Bir hattın aşağı yukarı geliri ne kadar ve ne kadar verimli ne kadar doluyor. Müşteriye nasıl davranılıyor. Vatandaş ne kadar memnun. Minibüs sahiplerinin şikâyetleri ve sorunları nelerdir. Onların Kooperatifleri ile de meclis üyelerimiz bu konu hakkında görüşmelerini yapacaklar ve bir tavsiye çıkaracaklar. Türkiye’nin çoğu kentinde bu iş artık böyle profesyonelce yapılıyor. Çünkü her hat sahibi kendini haklı görüyor ve farklı bir şey talep ediyor. Ama bizim kentin ortak çıkarlarını gözetmemiz gerekiyor. Bu rapor doğrultusunda da biz minibüslerde kameraların bulunduğu, bundan dolayı yolcuya nasıl davranıldığının, bunun ile ilgili geçmişte yaşanmış olan şikayetleri de dikkate alacağız. Çünkü madde bağımlısı olan minibüs kullanıcıları varsa, alkol alıp yolcuya kötü davranan, hakaret eden varsa belirlenmesi yapılacaktır. Ayrıca rotası dışında sefer yapan varsa belirleme edeceğiz. Sinyalizasyon sistemi ile tüm bunları da içine dahil edecek kart sistemin artık Kars’ta gerçekleştirecek bir hazırlık içerisindeyiz. Bu rapor tamamlandıktan sonra minibüsçü esnafımız da mağdur etmeyen ve kalıcı bir çözümü artık şehre yakışan bir ulaşım hizmeti vermenin imkânını ve yolunu oluşturacağız. Artık şehre yakışan bir ulaşım hizmeti vermek kaydıyla yapağız. Asla ve katiyen minibüsçüleri de mağdur etmek derdinde değiliz. Ama şehre de daha kaliteli, daha nitelikli hizmet vermenin arayışı içerisindeyiz. Birkaç ay içerisinde bu süreci tamamlamış olacağız” dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Biz istemeyiz ve biz yaptırmayız” tavrı Kars’ı cezalandırmaktırÖnceki Haber

Biz istemeyiz ve biz yaptırmayız” tavrı...

oto tamircisinin geliştirdiği sistem ile araçlar yüzde 50 suyla çalışıyorSonraki Haber

oto tamircisinin geliştirdiği sistem ile...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar