Kars Haber

Kars Haberleri

Kars Gündem

Kars Son dakika

kars güncel

Kars Kadınları neden daha uzun yaşıyor?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kars Kadınları neden daha uzun yaşıyor?

Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Barış Erdoğan, dünyanın her yerinde kadınların erkeklere oranla daha uzun yaşamasının altında biyolojik faktörler kadar toplumsal ve kültürel etkenlerin de bulunduğunu söyledi. Kadınların dünyanın her yerinde erkeklere göre ortalama üç ila beş yıl daha uzun yaşamasının ardında biyolojik etkenlerin dışında birtakım toplumsal ve kültürel nedenlerin de olduğu ifade edildi. Türkiye’de kadınların doğuşta beklenen yaşam süresi 80,8 yıl iken; erkeklerde bu süre 75,3 yıl. Uzmanlara göre, kadınlar hekime gitmeye daha arzuli. Erkekler kültürel dayatmanın bir sonucu olarak sorun ve acılarını paylaşmada zorluk çekiyor.

Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Barış Erdoğan, dünyanın her yerinde kadınların erkeklere oranla daha uzun yaşamasının altında biyolojik etkenler kadar toplumsal ve kültürel faktörlerin de bulunduğunu ifade etti.

Kadınlar hekime gitmeye daha arzuli

Doç. Dr. Barış Erdoğan, yapılan çoğu bilimsel çalışmanın kadınların hekime gitmede ve ilaç kullanmada erkeklere göre daha arzuli ve dikkatli olduğunu gösterdiğini belirterek “Bu nedenle kadın hastalara erken teşhis konabilmekte ve ölümcül hastalıklara karşı korunabilmekteler” dedi. Erdoğan, kadınların hekime gitme alışkanlığı kazanmasında hamilelik süreci, kadın hastalıkları hakkında derli toplu hekime gitme ihtiyaçlarının etkisinin olduğuna dikkat çekti.

Daha az yıpratıcı iş kollarında çalışıyorlar

Doç. Dr. Barış Erdoğan, ilaveten kadınların erkeklere göre fiziki ve psikolojik şeklinde deha az yıpratıcı ve riskli iş kollarında çalıştıklarını belirterek “Bu da mesleki hastalıklara bağlı ölüm ve iş kazalarına kadınların daha az maruz kalmalarına neden olmaktadır” dedi.

“Erkek adam ağlamaz” kültürü yaşamı kısaltıyor

Doç. Dr. Erdoğan, erkeklerin kadınlara göre sağlıklarını kaybetmeleri ve daha az süre yaşamalarındaki bir diğer sebebin ise toplum içinde öğrendikleri erkeklik kültürü olduğunu ifade etti.

“Erkek adam ağlamaz, canı yanmaz, cesur olması gereklidir” öğretisiyle büyüyen erkeklerin ileriki yaşlarda sorun ve acılarını bir hekime dahi anlatmakta ve danışmakta zorluk çektiklerine dikkat çeken Erdoğan, ilaveten erkeklik kültürü erkekleri sağlıklarını tehlikeye atacak riskli otomobil kullanma, şiddet gösterme gibi davranışlara veya alkol, sigara kullanımı gibi alışkanlıklara yönlendirdiğini söyledi.

Sigara ve alkol erkekleri daha erken öldürüyor

Sağlığı tehdit eden ve direkt olarak veya dolaylı ölüme neden olan alkol alma ve sigara içme alışkanlığının kadınlarda erkeklere göre daha az olduğunu ifade eden Doç. Dr. Barış Erdoğan “Örneğin TÜİK verilerine göre, Türkiye’de kadınların yüzde 13’ü derli toplu olarak sigara kullanırken, erkeklerde bu oran yüzde 26’nın üzerinde.Erkek ölümlerinin yüzde 31’I sigaraya bağlı hastalıklardan oluşurken kadınlarda bu oran yalnızca yüzde 12. Alkol tüketimi de erkeklerde kadınlara göre aşağı yukarı dört misli daha çok” dedi.

Yaşam süresi farkı kapanıyor

Kadınlar ile erkekler arasındaki yaşam süresi farkının gelecek on yıllarda kapanacağı ve eşitleneceği konusu ile ilgili çeşitli çalışmalar olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Barış Erdoğan, bilhassa son yıllarda erkeklerin sağlıkları konusu ile ilgili bilinçlerinin artmasının, kadın nüfus içinde alkol ve sigara kullanımı oranı artmasının ve kadınların toplumsal hayatın her alanına daha çok dahil olmalarının bunda etkili olduğunu dile getirdi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İlk Ara Tatilin Tarihi Belli OlduÖnceki Haber

İlk Ara Tatilin Tarihi Belli Oldu

Kars Akbaba Atış Alanı DuyurusuSonraki Haber

Kars Akbaba Atış Alanı Duyurusu

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar