Kars Haber

Kars Haberleri

Kars Gündem

Kars Son dakika

kars güncel

Gebeliğin İlk 3 ayında Görülen Vaginal Kanamalardaki

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gebeliğin İlk 3 ayında Görülen Vaginal Kanamalardaki

Kadınlarda Vaginal Kanamalar Gebeliğin İlk 3 ayında Görülen Vaginal Kanamalardaki Yaklaşım Hamileliğin ilk 3 ayında gelişen vajinal kanamalarda ilk önce düşük olasılıki düşünülmelidir. Kadın Doğum Uzmanı Doktor Cem Cengiz bazı açıklama yaptı.

Doktor Cem Cengiz ;

Düşük tehdidi varsa hastaya gerekli reçete verilerek ve mutlak yatak istirahati tavsiyelerek hasta yakın takibe alınır. Gebeliğin ilk 3 ayındaki her vaginal kanama kesinlikle düşükle sonlanacağı anlamına gelmez.

Ancak kanamanın artışı, kasık ve karın ağrılarında artış ve vajenden pıhtılı kan parçalarının gelmesi halinde düşük olayının artık kaçınılmaz olduğunu gösterir. Yapılan ultrasonografi muayenesinde fetus ile ilgili bir parça kalmış ve kanama aşırı miktarda devam ediyorsa kesinlikle kürtaj yapılması gerekir.

Bu durumda kürtaj yapılması kanamayı kontrol altına almayı sağlar ve rahim içindeki kalan parçaların temizlenerek enfeksiyon gelişmesini önler. Kürtaj sonrası kesinlikle antibiyotik reçete edilir. Kürtaj prosedüründen sonra en az 15 gün ilişkiye girilmemesi tavsiyelir. Kürtaj sonrası yeniden gebelik için bekleme süresi 6-8 hafta olması gereklidir.

Menapoz Döneminde Görülen Vaginal Kanamalara Yaklaşım

Menapoza giren bir kadında görülen birçok vaginal kanama halinde kesinlikle bir Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanına başvurmalıdır. Doktor Cem Cengiz bu hususta dikkatli olunması gerektiğini belirterek.

Menapoz döneminde görülen kanamaların %92’si benign (iyi huylu) karakterlidir. Endometrial ve servikal (rahim ve rahim ağzı) polipleri, endometrialatrofi (rahim içi zarın incelmesi) durumlarında kanama olabilir. Geri kalan %8 olguda ise malign (kötü huylu) karakterdedir. Bunlar içinde en yaygın görülenler ilk başta rahim kanseri, ikinci sırada rahim ağzı kanseri ve sonra da over (yumurtalık) kanseridir. Kanser riski sebebiyle her vaginal kanamada kesinlikle fraksiyoneküretaj yapılarak rahim içinden biyopsi alınır ve patolojik incelemeye gönderilir. Kürtaj prosedürü kesinlikle hastane şartlarında, genel anestezi altında ve Kadın Doğum hekimi tarafından yapılmalıdır. Patoloji sonucuna göre tedavinin nasıl olacağına uzman bir hekim gözlemi gerekmelidir.

Cinsel ilişki sonrası kanamalar rahim ağzı kanserinin habercisi olabilir.

Kadınlarda kötü kokulu akıntılar ve cinsel ilişki sonrası kanamalar rahim ağzı kanserinin ilk belirtisi olabilir. Dünya Sağlık örgütü verilerine göre HPV aşısının rahim ağzı kanserinden korunmada en etkili teknikdir. HPV aşısının 11-12 yaşlarında kız çocuklarına yapılması tavsiyelmektedir. 6-12 ay sonra ikinci dozunun yapılması unutulmamalıdır. Aktif cinsel yaşantısı olan kadınların yılda bir defa Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanına müracaat ederek PAP smear testi yaptırması rahim ağzı kanserinin erken tanınmasında oldukça önemlidir. Doktor Cem Cengiz bu hususta hastaların titiz ve tedavi aşamasında gerekli özeni göstermelerini belirtti.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Lise Diploması Almak İsteyenler Kars'ta Ay Çare Akşam Lisesi Kayıtları Devam EdiyorÖnceki Haber

Lise Diploması Almak İsteyenler Kars'ta...

Kontrolünden çıkan Kamyon'ın yol kenarındaki durağa dalmasıSonraki Haber

Kontrolünden çıkan Kamyon'ın yol kenarın...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar