Kars Haber

Kars Haberleri

Kars Gündem

Kars Son dakika

kars güncel

Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu Hattı "Kovid-19 süreci"nde

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu Hattı "Kovid-19 süreci"nde

AK Parti Kars Milletvekili ve eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan: "Pandemi süresince BTK Demir Yolu Hattı üzerinden toplamda 138 bin ton yük taşınmıştır"
Dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde, Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayan en önemli hatlardan Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demir Yolu'nda önemli miktarda yük taşınarak ticaretin devam etmesi sağlandı.

Azerbaycan ile Türkiye'nin yaptığı en stratejik yatırımlardan biri olan BTK Demir Yolu Hattı, salgın sürecinde Türkiye'nin dış ticarete açılan yolu oldu.

Türkiye’nin bütün tedbirleri alarak ve insan temassız olarak demir yolu üzerinden bölge ticaretinin sürdürülmesi için aktif kullandığı demir yolunda, salgına rağmen önemli miktarda yük taşındı.

  • "Pandemi sürecinde 138 bin ton yük taşındı"

AK Parti Kars Milletvekili ve eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, BTK Demir Yolu Hattı'nda koronavirüse karşı alınan tedbirler kapsamında taşımacılık ve lojistik faaliyetlerinin Aralıksız sürdürüldüğünü ifade etti.

Kovid-19 sebebiyle BTK Demir Yolu Hattı'nda bütün tedbirlerin alındığını ifade eden Arslan, şu şekilde konuştu:

"Tren seferlerinin ve taşıma kapasitesinin artırılması, ihracat ve ithalata makul konteyner vagonlarının tahsis edilmesi, Kars, Canbaz ve Ahelkelek terminallerindeki aktarım faaliyetlerinin geliştirilmesi, temassız prosedür, dezenfeksiyon ve aynısı prosedürlerin başlatılması gibi operasyonlarla hat üzerinden önemli miktarda ihracat ve ithalat yapıldı. Şu anda da Kovid-19 tedbirleri kapsamında aynı faaliyetler Aralıksız devam ediyor. Pandemi süresince BTK Demir Yolu Hattı üzerinden 1692 vagon ile 77 bin 447 ton ithalat, 1726 vagon ile de 60 bin 571 ton ihracat olmak suretiyle toplamda 138 bin ton yük taşınmıştır."

  • "Hattın önemini pandemi sürecinde bir kez daha gördük"

Çin-Avrupa destinasyonunda "Bir KUşak Bir Yol" projesinin önemli koridorunu teşkil eden BTK Demir Yolu Hattı üzerinden yapılan taşımacılık ile ilgili bilgi veren Arslan, şunları kaydetti:

"BTK Demir Yolu Hattı'nın Türkiye ile Kazakistan, Azerbaycan, Gürcistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Rusya ve Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki taşımacılık, lojistik ve dış ticaret için önemini pandemi vesilesiyle bir kez daha gördük. Bu ülkelere, inşaat, gıda ve temizlik maddesi, otomotiv, tarım ürünleri ile yaş sebze ve meyve gibi tarımsal ve sanayi malları gönderildi. Ülkemize ise tahıl, metal-elektronik ürün ile yedek parça, çinko, gübre, bakır, kimyasal ürünlerin gelmesiyle BTK Demir Yolu Hattı'nın açılışından bu yana toplam 9 bin 280 vagonla 582 bin ton taşımacılık faaliyeti gerçekleşti."

Türkiye-Rusya arasında başlatılan demir yolu taşımaları ile yeni bir kuzey-güney koridoru oluşturularak farklı destinasyonlar ve farklı ürün gruplarının taşınmasına imkân sağlandığını aktaran Arslan, soğutuculu konteynerlerle Türkiye ile Rusya/Orta Asya cumhuriyetleri arasında ilk defa demir yolu ile yaş sebze ve meyve taşımacılığı yapıldığını dile getirdi.

Arslan, Rusya'dan da Türkiye'ye ağır sanayiye yönelik rulo, sac, çelik, kütük, demir ve kömür taşımalarının gerçekleştiğini sözlerine ekledi.

Kaynak : Kars Manşet

Kars Haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kars AFAD ekibi, Bingöl’de yaraları sarmaya devam ediyorÖnceki Haber

Kars AFAD ekibi, Bingöl’de yaraları sarm...

Şanlıurfa'da 4.1 büyüklüğünde depremSonraki Haber

Şanlıurfa'da 4.1 büyüklüğünde deprem

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar