Kars Haber

Kars Haberleri

Kars Gündem

Kars Son dakika

kars güncel

Avrupa’daki Şoför Krizi Türkiye’ye de Sıçradı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Avrupa’daki Şoför Krizi Türkiye’ye de Sıçradı
Avrupa ülkelerinin Türkiye'den şoför talep ettiğini dile getiren ağır vasıta şoförleri, İngiltere ve Litvanya'yla görüştüklerini söylüyor. Düzce Kamyoncular Kooperatifi Başkanı Orhan Yılmaz, Türkiye'deki şoför sayısının zaten yetersiz olduğuna dikkat çekti.

Avrupa’daki şoför krizi Türkiye’ye de sıçradı
Avrupa ülkelerinin Türkiye'den şoför talep ettiğini dile getiren ağır vasıta şoförleri, İngiltere ve Litvanya'yla görüştüklerini söylüyor. Düzce Kamyoncular Kooperatifi Başkanı Orhan Yılmaz, Türkiye'deki şoför sayısının zaten yetersiz olduğuna dikkat çekti.


Avrupa’daki şoför krizi Türkiye’ye de sıçradı
Avrupa’daki şoför krizinden sonra Türkiye’den binlerce kişinin senelik 30-40 000 Euro kazanma umudu ile ülke dışına başvuru ettiği belirtildi.

Dünyanın dört bir yanında kriz haline gelen ve marketlerdeki rafların boş kalmasına kadar uzanan şoför eksikliği için, Türkiye'den de binlerce kişi yurtdışında şoför olabilmek amacı ile ilgili kuruluşlara başvuru etmeye başladı.

Almanya’daki bir nakliye aracı şoförünün aylık ortalama 2 000 400 Euro brüt ücret kazanırken, masraflarının ayrıca ödendiği belirtiliyor. Almanya'da TIR şoförlerinin senelik kazancı 30 000 ile 40 000 Euro arasında değişirken, İngiltere'deki şoförlerin kazançlarının 60 000 sterline çıktığı ifade edildi.

Türkiye ve Uluslararası TIR Ağır Vasıta Şoförleri Derneği Başkanı Sedat Kaplan, yapmış olduğu yazılı açıklamasında, Türkiye’de iş bulamayan gençleri ehliyet alarak TIR şoförü olmaya ve yurtdışında görev yapmaya davet etti.

Yılmaz, Litvanya ve İngiltere’ye şoför göndermek için girişimlerde bulunduklarını da kaydetti.

Türkiye’de halihazırda 100 000 şoför açığı olduğunu bilgisini veren Düzce Kamyoncular Kooperatifi Başkanı Orhan Yılmaz ise, yetersiz sayıdaki şoförlerin bir de ülke dışına çıkmalarının ciddi sıkıntı yaşatacağına dikkat çekti.

Yılmaz, “İngiltere ve Almanya ‘bizlere şoför gönderin’ diyor. Yok, arkadan gelen bir şoför yok” diyerek, şoförlüğün meslek liselerinde öğretilmeye başlamasını talep etti.

İNGİLTERE’DE ORDU DEVREYE GİRMİŞTİ


İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılması, AB vatandaşı nakliye aracı sürücülerinin sayısının azalmasına yol açmıştı. Pandeminin de gıdadan akaryakıta pek çok alanda neden olması, tedarik zinciri problemlerinin derinleşmesine kapı aralamıştı. Bu süreçte market rafları haftalarca boş kalırken, benzin istasyonlarında yakıt tükendi.


İngiltere’de tedarik darboğazlarına yol açan TIR ve kamyon şoförü eksikliğinin krize dönüşmesiyle ordu devreye girmiş; ülkede mevcut nakliye aracı sürücüsü sayısının ihtiyaç duyulan rakamın 100 000 kişi altında bulunduğu belirtilmişti.

Bu durumun tüm Avrupa’ya yayılmasına yönelik endişeler ise derinleşmişti.

Gelinen süreçte, Türk lojistik firmaları, AB ülkelerinde ve İngiltere'de artan TIR şoförü ihtiyacını karşılayabilmek için çalışmalara başladı.

İngiltere ve Litvanya gibi ülkelerde bulunan firmalardan şoför talebi aldıklarını dile getiren Türkiye ve Uluslararası Tır Ağır Vasıta Şoförleri Derneği Başkanı Sedat Kaplan, dünyadaki şoför ihtiyacını karşılamaya talip olduklarını söylüyor.

LİTVANYA 300 ŞOFÖR TALEP ETTİ


“Türkiye, İngiltere ve AB'deki şoför ihtiyacını kolaylıkla karşılayabilir çünkü şu an için elimizde yetişmiş bir güç var” diyen Kaplan, “Litvanya ve İngiltere'den şoför talebi aldık. Litvanya'dan bir şirket bizden 300 şoför talep etti. Bizler şu an için bu talep hakkında görüşmeler yapıyoruz ve karşılamayı düşünüyoruz” dedi.

İngilizlerle de benzer toplantıları yaptıklarını belirten Kaplan, “Şoförlerimiz İngiltere'ye gittiğinde mağdur olmasın diye bazı protokoller imzalamak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’DE 800 BİN ARACA 700 BİN ŞOFÖR


İhlas Haber Ajansı’na konuşan Düzce Kamyoncular Kooperatifi Başkanı Orhan Yılmaz’ın vermiş olduğu bilgiye göre ise, şu anda Türkiye'de 800 000 ticari taşıt ve 700 000 şoför var.

Ülkenin 100 000 şoför açığı olduğunu vurgulayan Yılmaz,

“Birileri sürücü kursuna başvuruyor, ehliyetini alıyor. Fakat biz dedik ki ‘eksiğimiz var, şoförlük mesleği artık itibar görmesi lazım.’ Fakat arkadan ne meslek odaları bu işe girdi, ne de başka birileri… Her dalda kurs açıldı ama şoförlük mesleğini geliştirecek kurslar açılmadı. Bugün dünyada bir ihtiyaç var. İngiltere de Almanya da ‘bizlere şoför gönderin’ diyor. Yok, arkadan gelen bir şoför yok” ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yatırım İçin Neden Kars, Ardahan, Iğdır?Önceki Haber

Yatırım İçin Neden Kars, Ardahan, Iğdır?

Kars'ta bayanlar 'imece' usulü erişte kesiyorSonraki Haber

Kars'ta bayanlar 'imece' usulü erişte ke...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar