Kars Haber

Kars Haberleri

Kars Gündem

Kars Son dakika

kars güncel

Adam Köyde Ne Güzel Ev Yapmiş

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Adam Köyde Ne Güzel Ev Yapmiş

Kars'ta, Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Sarıkamış Meslek Yüksekokulu (MYO) Öğretim Görevlisi Murat Kılıçbey'in hazırladığı "Çiftlik Turizmi" projesi ile taş ve ahşap eski binaların bulunduğu köylerin tanıtılması ve turist sayısının artırılması amaçlanıyor.
Murat Kılıçbey ve şehrin Selim ilçesine bağlı Koşapınar köyü sakinleri, yörede nostaljik bir yolculuk imkânı sunan Doğu Ekspresi ile ivme kazanan turizme alternatif olarak hem köy hayatı ile kültürünü tanıtmak hem de turist sayısını artırarak ekonomiye katkı sunmak için "Çiftlik Turizmi" projesini hayata geçirdi.

Yaklaşık 2 yıl önce başladığı çalışmalar sonucu pilot seçilen Koşapınar köyündeki 5 eski ahşap ve taş evin onarılıp ziyarete makul hale getirilmesini sağlayan Kılıçbey, evlerin bahçelerinin de yöreden toplanan 150-200 yıllık tarım aletleriyle donatılmasına vesile oldu.

Böylece köy yaşantısına turistlerin ilgisini çekmeyi hedefleyen Kılıçbey ve köylüler, bunun yanı sıra ziyaretçilere köyde kullanılan tarım aletleri ve köye özgü gereçlerle köy kültürünün ve geleneklerinin anlatılmasını amaçlıyor.

Yöre turizminde yeni bir konsept olacak proje ile köy yaşantısının da unutulmayıp gelecek kUşaklara ulaştırılması ve köylülere ekonomik kazanç sağlanması öngörülüyor.

Öğretim görevlisi Murat Kılıçbey yaptığı açıklamada, proje vasıtası ile köylerin yalnızca tarım ve hayvancılıkla gündeme gelmesinin önüne geçileceğini, "turizm" dendiğinde akla köylerin de geleceğini aktardı.

  • Köyleri ziyaret eden turistler zamanda yolculuk yapacak"

Pilot köy Koşapınar'da yapılanların çevredeki köylülere de örnek olduğunu belirten Kılıçbey, "Şimdiden çoğu köyde bahçeler asırlık tarım aletleriyle donatılmaya başlandı. Artık sıra köylülerin yaşantılarını anlatmak için turistlere bu köyleri tanıtmaya geldi. Bölgemize gelen turistler bu köyleri ziyaret edince adeta zamana yolculuk edip köy hayatını tanıyacak." şeklinde konuştu.

Kılıçbey, aşağı yukarı 2 yıldır devam eden çalışmalarda sona geldiklerini, projeyi benimseyen köylülerin de alternatif turizm kaynağı olması için projeye dört elle sarıldıklarını ifade ederek, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Köylüler, evlerinin bahçesinde yerli ve yabancı misafirleri ağırlayacak. Köy evini ziyaret edenler de evin bahçesinde tarihe yolculuk edecek, Kars'ta geçmiş dönemlerde insanların nasıl tarım ve hayvancılık yaptığını görecek, o zamanları bahçelerde bulunan asırlık aletlerle tanıyacak. Avrupa'da aynısı projelerle köyler turizme kazandırılmış. Eğer başarı sağlarsak Türkiye'nin yeni turizm potansiyeli, Kars'ın köyleri olacak. Biz bunun yanı sıra konaklama için yerler düşünüyoruz. Yani turistler buraya yalnızca günübirlik değil, uzun süreli olarak hem dinlenmeye hem gezmeye gelebilecek. Fakat turistlerin kalması için hazırlanan yerler otel tarzında değil. O yerler de köy evi modelinde ve yaşantısında olacak."

Kılıçbey, projenin kısa süreli değerlendirilmediğini, uzun vadeli ve sürdürülebilir proje olduğunu dile getirdi.

  • "Herkes benzer programlar yapmaya başladı"

Proje kapsamında evinin bahçesi asırlık tarım ve hayvancılık aletleriyle donatılan köylülerden Celal Kılıç ise evini görenlerin şaşkınlıklarını gizleyemediğini vurguladı.

Kılıç, şunları kaydetti:

"Köyümüze turistler gelsin diye bu evi yaptık. Sonra bazıları 'olur mu, olmaz mı' diye söylenmeye başladı. Fakat ortaya bu tablo çıkınca şimdi herkes benzer programlar yapmaya başladı. Bundan sonra buraları daha da geliştireceğiz. Eski tarım aletleri var, yeni nesiller görsün, onları tanısın, kimse bu aletleri tanımıyor. Eskiden tarımın hangi aletlerle ve nasıl yapıldığını herkes görmesi bilmesi lazım. Yolun başındayken herkesin dikkatini çekmeyi başardıysak, turistlerin de dikkatini çekeceğimize inanıyoruz."

Proje kapsamında Koşapınar'daki evini yenileyen ve bahçesini düzenleyen köylülerden Zeki Oktay Kılıç da eski evlerle geçmişi geleceğe taşıyacaklarını dile getirdi.

Karshaberler.net adına Teşekkürler Güzel insanlar


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
KÖYDES kapsamında Kars’ın bütün köylerinde alt yapıÖnceki Haber

KÖYDES kapsamında Kars’ın bütün köylerin...

Koreli turistler “Doğu Ekspresi ile Kafkaslara Yolculuk” yapacakSonraki Haber

Koreli turistler “Doğu Ekspresi ile Kafk...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar