Kars Haber

Kars Haberleri

Kars Gündem

Kars Son dakika

kars güncel

Şehirler arası seyahat kısıtlaması olacak mı? Dikkat çeken açıklama

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Şehirler arası seyahat kısıtlaması olacak mı? Dikkat çeken açıklama

Koronavirüs önlemleri kapsamında yeni kısıtlama kararları hayata geçirilirken, şehirlerarası seyahat kısıtlamasının da olup olmayacağı merak konusu oldu. Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, yapmış olduğu açıklamada " Şu anda böyle bir dolaşım riski söz konusu olmadığı için iller arası kısıtlamaya şu anda gereksinim yok gibi görünüyor. Rakamlar çok artar 5 000 küsuru geçersek elbette ki böyle bir kısıtlama da gelebilir" dedi.


Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, koronavirüs salgınının yayılmasına karşı alınan son önlemlerin detaylarını anlattı. Prof. Dr. İlhan, alınan kararların virüsün en çok bulaştığı noktalara yönelik olduğunu ifade etti. Son tedbirleri iki aşama olarak düşünmek gerektiğini vurgulayan İlhan, "Bir tanesi en çok bulaştığı yerleri kısıtlamak; lokantalar, restoranlar, sosyal alanlar gibi. Kararın ikinci kısmı ise risk gruplarını engellemek. İki bileşeni var; çok bulaşan yerler, çok riskli gruplar. Büyükler ile alakalı kısıtlama; büyükler hastalığa yakalanınca daha çok vefat ediyorlar. Gençler ile alakalı; onlar dışarıda daha çok bulunuyorlar, virüsü daha çok taşıyorlar, enfeksiyon kaynağı oluyorlar. Bu iki aşamada, baktığımızda şu an için bu kısıtlamalar uygun gibi. Tabi kurallara uyulmaz, rakamlar daha da yükselirse daha fazlası da düşünülebilir" dedi.

'OKULLARIN KAPATILMASINDAKİ AMAÇ, ÖNLEMLERE DESTEK OLMASI'


Prof. Dr. İlhan, kısıtlamaların detaylarını aktararak, "Önlemler esasında kademe kademe. Geldiğimiz noktada hafta sonu sokağa çıkma saatlerinin kısıtlanması ile birlikte akşam kabalığın engellenmesi hedefleniyor. Kalabalık restoranlar ve sosyal alanlarda olduğu için burada bulunan bulaş engelleniyor. Restoranların, kafelerin paket servis yapması ile dışarıdaki bulaş engellenmeye çalışılıyor. Büyüklerin, çocukların kısıtlı zamanda çıkması ile bu risk gruplarının engellenmesi yoluna gidiliyor. Okulların aralık sonuna kadar kapatılıp online eğitimin devam edilmesi ile birlikte belli bir aşamada kontrol söz konusu. Yine dikkat ederseniz hep virüsün ortaya çıkabileceği kaynakların bertaraf edilmesi söz konusu. O kadar riskli olmamakla birlikle önlemlere destek olması amacı ile okulların da kapatılması söz konusu oldu, online eğitime devam edecekler. Böyle bakarsak belli bir kademeleştirme var. Bundan sonra ne olabilir; hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması, hafta içerisine de uygulanabilir. Gençler ve büyükler için full time sokağa çıkma kısıtlaması olabilir, rakamlar çok yükselirse. İller arası dolaşım kısıtlaması olabilir" ifadelerini kullandı.


BioNTech kurucusu Şahin: Aşının dağıtımına aralık sonunda başlanabilir
'KARARIN ARALIK BAŞI, YIL SONU HESAPLANARAK ALINDIĞI DÜŞÜNCESİNDEYİM'

1-15 günde koronavirüs bulaşı olduğunu belirten Prof. Dr. İlhan, şöyle konuştu:

"15 günü düşünelim, aralık başı olacak, yılbaşına kadar 3 kez dönecek gibi düşünelim. Kararın aralık başı, yıl sonu hesaplanarak alındığı düşüncesindeyim. Okullar için de aynı şey söz konusu. Bu süre zarfında önümüzdeki 15 günde sabit gitme, sonra aşağı doğru yönelme, ikinci 15 günde daha aşağı doğru yönelme, üçüncüde daha da aşağı yönelme olursa elbette ona göre kararlar tekrar gözden geçirilir. Daha sertleştirilebilir, süreç beklemeden de sertleştirilebilir olumsuz gidiyorsa veya daha da gevşetme yoluna gidilebilir."

'İLLER ARASI KISITLAMAYA GEREK YOK'


Prof. Dr. İlhan, iller arası kısıtlamanın gündeme gelmeme nedenine ilişkin, "İller arası dolaşım ticari dolaşım dışında çok da fazla yok. Turizm mevsimi değil, havalar soğudu, insanlar gezmeye, Anadolu'ya veya deniz kenarına gitmiyor. Mart- nisanda okullar kapatılınca bir çok kişi memlekete gitti, tatil beldesine gitti. Şu anda böyle bir dolaşım riski söz konusu olmadığı için iller arası kısıtlamaya şu anda gereksinim yok gibi görünüyor. Rakamlar çok artar 5 000 küsuru geçersek elbette ki böyle bir kısıtlama da gelebilir, hastaların çok olduğu yerler için" dedi.

(DHA)


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Günlük Koronavirüs Tablosu, "covid19.Saglik.Gov.Tr" adresinden paylaşıldı.Önceki Haber

Günlük Koronavirüs Tablosu, "covid19.Sag...

kurduğu çiftlikte yetiştirdiği kazları Türkiye'nin dört bir yanına gönderiyorSonraki Haber

kurduğu çiftlikte yetiştirdiği kazları T...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar