Kars Haber

Kars Haberleri

Kars Gündem

Kars Son dakika

kars güncel

Her 10 corona hastasından 1’i sağlık personeli

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Her 10 corona hastasından 1’i sağlık personeli
Hastaları hayatta tutmak için yoğun çaba sarf eden sağlık çalışanlarından bugüne dek 216’sı yaşamını yitirdi. Sağlık çalışanları arasında toplam vaka sayısı ise 120 bini geçti

Her 10 corona hastasından 1’i sağlık personeli
Türkiye'de corona virüsünden yaşamını yitiren sağlık personeli sayısı 216'ya ulaştı. Her enfekte olan 15 kişiden biri ve her corona virüsü hastası 10 kişiden birinin sağlık personeli olduğu, toplam enfekte olan 1 000 000 900 000 kişinin 120 binini ise sağlık çalışanlarının oluşturmuş olduğu ifade edildi. Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, dünyadaki rakamlara göre Türkiye'deki durumun daha etkileyici olduğunu söyledi.



Sağlık çalışanlarının corona virüsü nedeniyle tedavi görenleri hayatta tutmak için vermiş olduğu fedakarca mücadele devam ediyor. Covid-19 hastalarının tedavisi için giydikleri koruyucu tulum, maske ve kıyafetlerin içinde saatlerce ter döken sağlık çalışanları, ailelerinden de aylardır uzakta yaşıyor. Özel koruyucu kıyafetlerle çalışırken terden anlar içinde sırılsıklam olan sağlık çalışanları, birbirlerini tulumların üzerine yazdıkları isimlerine bakarak tanıyabiliyor.

Hastaları hayatta tutmak için yoğun çaba sarf eden sağlık çalışanlarından bugüne dek 216’sı yaşamını yitirdi. Sağlık çalışanları arasında toplam vaka sayısı ise 120 bini geçti.

“TÜRKİYE’DE DURUM DAHA ÇARPICI”



Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, corona virüsünden en çok etkilenen meslek grubunun sağlık çalışanları olduğunu belirterek, dünyadaki rakamlara göre Türkiye’deki durumun daha etkileyici olduğunu söyledi.

Prof. Dr. İlhan, “Gerçekten en ön safta olan sağlık çalışanları bütün enfekte olan 1 000 000 900 000 kişinin arasında 120 binini oluşturuyor. Bu açıdan baktığımızda gerçekten çok ciddi bir yoğunluk söz konusu. Yani her 15 enfekte olan kişiden birisi sağlık personeli, her corona hastası olan 10 kişiden birisi sağlık personeli. Üstelik sağlık çalışanlarının eşlerini, ailelerini, büyüklerini de düşündüğümüzde esasında Türkiye’deki Covid-19 hastalarının en büyük yükünü çekenin sağlık çalışanları ve onların ailelerinin olduğunu söylemek çok doğru bir yaklaşım olacaktır” ifadesini kullandı.



200’den çok sağlık personelinın corona virüsünden yaşamını yitirdiğine dikkati çeken Prof. Dr İlhan, “İki defa pozitif olmasına karşın yeniden görevinin başında olan sağlık çalışanları var. Sağlık çalışanları corona virüsü sürecinde sadece hastanelerde hizmet vermiyor. Sahada filyasyon yapan sağlık çalışanlarından, 112 çalışanı arkadaşlarımızdan pozitif olanlar var, eczacılarımızdan pozitif olanlar var” biçiminde konuştu.

“DOĞRUDAN MESLEK HASTALIĞI”

Prof. Dr. İlhan, tıbbi açıdan bakıldığında corona virüsünün direk şekilde meslek hastalığı olduğunu kaydederek, “Bu kişi çalışmakta olduğu için corona virüsüne yakalanmıştır. Elbette dışarıda da corona virüsü teması söz konusu olmuş olabilir. Ama iş sağlığı güvenliğinin felsefesine baktığımızda, kişinin çalışmakta olduğu yerde söz konusu hastalık hakkında bir risk var ise direk şekilde çalışan lehine yorumlanması ve sağlık çalışanlarının corona virüsü olanlarının meslek hastalığı tanısı alması gerekir. Sağlık çalışanlarının desteklenmesi, corona virüsü hastalığına yakalandıktan sonra yasal haklarına kavuşması, vefat edenlerin geride bıraktıkları dulları, yetimleri için de destek sağlanması çok doğru bir uygulama” ifadesini kullandı.

“BİZİM SAĞLIĞIMIZ HALKIMIZIN SAĞLIĞINA BAĞLI”





Ankara Şehir Hastanesi Yoğun Bakım Kliniği görevlisi Doç. Dr. Dilek Kazancı, sağlık çalışanlarının sağlığının yurttaşlara bağlı olduğunu belirterek, şöyle dedi:


“Vatandaşlarımız ne kadar kendilerini korlinkarsa, ne kadar bu izolasyon şartlarına dikkat ederlerse sağlık elemanlarımız o kadar daha az yoğunluğa maruz kalacaklardır. Daha az yoğunluğa maruz kaldıkları zaman da kendi izolasyon tedbirlerini programları çok daha rahat olacaktır. Bu sebeple bizim sağlığımız vatandaşlarımızın sağlığına bağlı; vatandaşlarımızın dikkat etmesine kendisini korumasına bağlı. Onun için onlardan azami dikkat istiyoruz. Hem kendilerini korusunlar, hem bizi korusunlar. Sağlık çalışanları esasında küresel izolasyon şartları içerisinde hastalara müdahale ederken tüm gerekli önlemleri alıyorlar. Ama biliyorsunuz hasta yoğunluğu arttıkça sağlık çalışanları bir takım şeyleri atlayabilirler, sağlık çalışanları da hatalar yapabilir. Sağlık çalışanlarının daha rahat şartlarda, daha dikkatli çalışabilmeleri için hastalarımızın ya da vatandaşlarımızın izolasyon şartlarına maksimum uyum sağlaması lazım” dedi. (DHA)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalya’da konut fiyatlarına pandemi etkisiÖnceki Haber

Antalya’da konut fiyatlarına pandemi etk...

Şehirler arası ulaşım yasağı var mı?Sonraki Haber

Şehirler arası ulaşım yasağı var mı?

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar