Kars Haber

Kars Haberleri

Kars Gündem

Kars Son dakika

kars güncel

Antalya’da konut fiyatlarına pandemi etkisi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Antalya’da konut fiyatlarına pandemi etkisi
Pandemi sürecinde Antalya'aya yaşanan göç de arttı

Merkez Bankası'nın Ekim 2020 Türkiye Konut Fiyat Endeksi'ne (KFE) göre, konut fiyatlarında son bir senede % 41.8'lik artış ile Antalya- Isparta-Burdur'dan oluşan Batı Akdeniz Bölgesi, Türkiye'de en fazla artış yaşanan bölge oldu. Pandemi sürecinde Antalya'aya yaşanan göç de arttı.

Antalya’da konut fiyatlarına pandemi etkisi
Antalya, son bir senede konut fiyatlarındaki artış oranıyla Türkiye’de birinci oldu. Konut fiyatlarında son bir senede % 42’ye yakın artışın yaşandığı Antalya, doğal hoşlikleri, dünyaca ünlü plajları ve senenin en az 10 ayı güneşli havasıyla, bilhassa de pandemi sürecinde İstanbul başta olmak sureti ile hem Türkiye hem de dünyanın çoğu ülnetden önemli göç alıyor. Antalya’da, bilhassa sahil kesimleri büyük rağbet görüyor.


Merkez Bankası’nın Ekim 2020 Türkiye Konut Fiyat Endeksi’ne göre, konut fiyatlarında son bir senede % 41.8’lik artış ile Antalya- Isparta- Burdur’dan oluşan Batı Akdeniz Bölgesi, Türkiye’de en fazla artış yaşanan bölge oldu. İkinci sırada % 39.6’lık artışla Aydın- Denizli- Muğla bölgesi, üçüncü ise % 37.5 artışla Kilis- Adıyaman- Gaziantep yer aldı.

ARTIŞIN SEBEBİ YOĞUN GÖÇ


KFE verilerine göre son bir senede % 41.8’lik artışla Türkiye’de en başta olan Antalya’daki rekor fiyat artışının sebeplerini değerlendiren Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yurt dışı Yatırımlar Konseyi üyesi ve bir inşaat işletmesinin sahibi Selman Özgün, bunun en önemli sebeplerinden birisi olarak, şehrin yoğun göç almasını gösterdi.


Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yurt dışı Yatırımlar Konseyi üyesi Selman Özgün

İSTANBUL’DAN BİLE GÖÇ ALIYOR
İstanbullular başta olmak sureti ile Türkiye’nin tüm kentlerinden Antalya’ya göç yaşandığını belirten Özgün, “Pandeminin de etkisiyle bölgemize göçler arttı, tanınan beldeler çok ciddi göç almaya başladı. Antalya’mızın güneşi bol, havası sıcak, diğer bölgelere göre gelişmişliği bir kademe fazla, bu tür sebeplerle çok fazla göç alıyoruz. Pandemi nedeniyle yazlıklarda yaşama eğilimi de arttı. Yaklaşık 10 ay güneş alan bir kentiz, doğal ve kültürel zenginliklerimiz çok fazla. Aralık ayında bile denize girebiliyoruz” dedi.

YABANCILAR ÖNEMLİ BİR ETKEN


Antalya’nın yurt dışından da ciddi yatırımcı çeken ve tercih edilen bir kent olduğunu söyleyen Özgün, “Bu da fiyatların artışında önemli bir faktör, çoğu turist tatile geldikten sonra ülnete geri dönmek istemiyor veya hayatının geri kalan kısmında senenin belirli zamanlarınde Antalya’da yaşamak, burda bir hayat kurmak istiyor. Buna bağlı talepler de fiyatların artışına neden oluyor. Kasım sonu verilerine göre, uçuşların kapalı olduğu sürecin sonrasında eylül, ekim, kasım aylarında yabancılara konut satışının geçen senenin bile üstünde olduğunu görüyoruz” biçiminde konuştu.

SAHİL İLÇELERDE BÜYÜK ARTIŞ


Antalya’da en fazla tercih edilen bölgelerin Konyaaltı, Muratpaşa, Kaş gibi sahil kesim ilçeleri olduğuna dikkat çeken Özgün, “Aslında Aksu, Manavgat, Gazipaşa’dan Kaş’a kadar Antalya’nın tamamında bu fiyat artışlarını görüyoruz. Hem yerli hem yabacılar için Antalya çok rağbet görüyor, yabancı Antalya’nın her yerini istiyor. Sahillerdeki bütün ilçelerde ciddi fiyat artışları görülüyor” dedi.

ARSA SIKINTISI VAR


Antalya’da yeni proje üretimleri açısından bakıldığında, şehir merkezinde artık arsa sorunsı yaşandığını da anlatan Özgün, “Çünkü artık kent dolmuş vaziyette, imara açılacak yeni yerler bekleniyor. Bu sebeple Antalya merkezde eskisi kadar yoğun üretim de yok. Döşemealtı, Aksu ilçeleri gibi yeni imara açılan alanlarda konut üretimi çok fazla” biçiminde konuştu. (DHA)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 1
    İNANILMAZ
  • 2
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Fenerbahçe krizde! Erol Bulut'tan 'istifa' açıklamasıÖnceki Haber

Fenerbahçe krizde! Erol Bulut'tan 'istif...

Her 10 corona hastasından 1’i sağlık personeliSonraki Haber

Her 10 corona hastasından 1’i sağlık per...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar