Kars Haber

Kars Haberleri

Kars Gündem

Kars Son dakika

kars güncel

9’uncu Tümen Şehitliği yakın tarihimize ışık tutuyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
9’uncu Tümen Şehitliği yakın tarihimize ışık tutuyor
Osmanlı - Rus savaşları sırasında şehit olan yüzlerce vatan evladının yattığı 9’uncu Tümen Şehitliği, 107 senelik yakın tarihimize şık tutuyor.

Osmanlı - Rus savaşları sırasında şehit olan yüzlerce vatan evladının yattığı 9’uncu Tümen Şehitliği, 107 senelik yakın tarihimize şık tutuyor.


Sarıkamış’ta vatan uğruna canlarını vererek şehit olan 90 000 şehidin bir bölümü, 9’uncu Tümen Şehitliğinde yatıyor. Kars’ın Sarıkamış ilçesinde Kars’ın kurtarıcı Kazım Karabekir Paşa’dan adını almış olan Mahallede bulunan şehitlik, senenin her döneminde ziyaretçi akınına uğruyor. Özellikle ‘Katarina Köşkü’ olarak da bilinen tarihi Çar’ın Av Köşkünü gezen yerli yabancı ziyaretçiler, sonrasındada buraya 200 metre mesafedeki şehitliği de ziyaret ediyor.

1968 senesinde etrafı çevrilerek Askeri Mezarlık statüsünde çevrilen şehitlik, yakın tarihe ışık tuttuğu gibi. Şehitlikte Osmanlı - Rus savaşları sırasında vatan uğruna şehit olan rütbeli ya da rütbesiz askerler yatıyor. Yurdun dört bir yanından gelerek vatan uğruna savaşan şehitlere olan minnettarlık bir Fatiha ile yad ediliyor. Başta Sarıkmış Şehitlerini anma etkinlikleri dahil olmak üzere, kayak yapmak ve ziyarette bulunmak isteyen yurttaşlar şehitliği ziyaret ediyor.

Şehitlikte mevcut mezarların baş taşlarında ise yurdun pek çok şehrinden, gelerek Sarıkamış’ta şehit olan Mehmetçiklerin adları yazıyor. Şehitliği ziyaret edenler, duygulu anlar yaşadıkları gibi üstünde yaşanılan vatanın fakat can verilerek yarınlara miras bırakılacağının da farkına varıyor.

Kaynak:Tacettin DURMUŞ

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
AK Parti Kars Milletvekilleri Arslan ve Kılıç Sarıkamış'ta işyeri açılışına katıldıÖnceki Haber

AK Parti Kars Milletvekilleri Arslan ve...

Kafkas Üniversitesinden mezun olan öğrencilerin bitirme ödevi Kovid-19 temalı projeler olduSonraki Haber

Kafkas Üniversitesinden mezun olan öğren...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar