Kars Haber

Kars Haberleri

Kars Gündem

Kars Son dakika

kars güncel

Zorunlu Kış lastiği Uygulaması 1 Aralık Tarihinde Başlıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Zorunlu Kış lastiği Uygulaması 1 Aralık Tarihinde Başlıyor

Zorunlu kış lastiği uygulaması 1 Aralık tarihinde başlıyor
Yılın ilk karı yağdı, hava sıcaklığı bazı bölgeler de sıfır derecenin altına düşmeye başladı ve kış kendisini iyiden iyiye göstermeye başladı.

Düşen hava sıcaklıkları ve yer yer kara dönen yağışlar ile kendisini iyiden iyiye gösteren kış mevsimine ilave olarak, pandemi nedeniyle dünya çapında olduğu gibi ülkemizde de toplu taşımadan otomobile yönelen araç kullanım alışkanlıkları, kış şartlarında yol güvenliğinin önemini artırıyor.

Lastik hava basıncının kontrol edilmesinin de sürüş güvenliğini olumsuz etkileyebilecek durumları önlemek için büyük önem taşıdığına dikkat çeken Erkal Özürün, sürücülerin pandemi tedbirleri dahilinde, sosyal mesafeyi koruyarak, sağlığını riske atmadan, bütün Türkiye’de en yaygın bayi ağına sahip olan PETLAS bayilerinde kış lastiği montajı ile lastik hava basıncı ve diş derinliği denetimi yaptırabileceğini de sözlerine ekledi.

KIŞ LASTİĞİ NEDEN ÖNEMLİ?

Kış lastikleri +7 ile -40 derece arasındaki sıcaklıklarda sertleşmeyi engel olan yumUşak bir bileşime ve karlı, buzlu yollarda tutunmayı artırıcı kılcal desenlere sahiptir. Kış lastiği soğuk havalarda yaz lastiğine oranla %50 çok daha iyi yol hakimiyeti sağlar. Fren mesafesini %50’ye kadar kısaltır. Kışın kış lastiği, yazın yaz lastiği kullanıldığında her iki lastiğin yuvarlanma direnci düşük olacağından kullanım ömrü iki katına kadar uzar.

LASTİĞİN KIŞ LASTİĞİ OLDUĞUNU NASIL ANLARIZ?

Kış lastiği; ıslak, karlı veya buzlu yollarda araçların kavramasını sağlamak amacıyla özel olarak geliştirilen ve bu özelliği AB normlarınca onaylanmış lastiklerdir. Kış lastiklerinin bu standardı sağladığını gösteren özel bir Üç Tepeli Kar Tanesi (3PMSF-Three Peak Mountain Snow Flake) işareti ile tanımlanır. Bu işareti yan duvarında taşıyan lastikler kış lastiği olarak adlandırılır. Bu işaret lastiğinizin kış şartlarında yol güvenilirği sağlayabildiğinin göstergesidir.

YASALAR KIŞ LASTİĞİ KULLANIMI İÇİN NE DİYOR?

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tebliğine göre, 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında bütün ticari araçlarda kış lastiği kullanımı mecburiyeti bulunuyor. Yasa zorunluluk kapsamında olmayan hususi otomobillerde de kış lastiği kullanımını öneri ediyor. Ancak araç sahibi ve sürücülere, hava sıcaklığı 7 derecenin altına düştüğü andan itibaren kış lastiğine geçmeleri öneriliyor.

KIŞ LASTİĞİ EKONOMİK Mİ?

Kışın karlı zeminde kış lastiği kullanımı yol tutuşu artırarak patinajı azalttığı için daha az yakıtla daha uzun yol almanızı sağlar. Yaz mevsiminde kullanılacak olan kış lastiği de yola daha çok tutunma sağlayacağı için daha çok yakıt sarfiyatına neden olur. Bu sebeple kışın kış lastiği yazın yaz lastiği kullanmak çok daha ekonomiktir. Ama en önemli dşayet olan can ve mal güvenliğine katkısına paha biçilemez.

DÖRT MEVSİM LASTİKLER KIŞ LASTİĞİ YERİNE GEÇER Mİ?

Doğru lastiği seçmek güvenlik için büyük önem arzetmektedir. Yaz lastikleri yerine dört mevsim lastikleri tercih ederken, sürüş koşulları, bölgenin iklim ve performans ihtiyaçlarını göz önüne almak gerekir. Dört mevsim lastikler kar ve buzlanma gibi ağır kış şartları ile çok sık karşılaşmıyorsanız tercih edilmelidir. Kar yağışında ise kesinlikle kış lastiği kullanılmalıdır.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Sarıkamış ilçesinde kilit parke çalışmaları yapıldıÖnceki Haber

Sarıkamış ilçesinde kilit parke çalışmal...

Soğuk hava nedeniyle Kars Çayı kısmen donduSonraki Haber

Soğuk hava nedeniyle Kars Çayı kısmen do...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar