Kars Haber

Kars Haberleri

Kars Gündem

Kars Son dakika

kars güncel

Sarıkamış Şehitleri İçin 20 Bin Kişi Yürüdü

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sarıkamış Şehitleri İçin 20 Bin Kişi Yürüdü

Enver Paşa komutasında, 105 yıl önce düzenlenen Sarıkamış Harekatı sırasında donarak, şehit olan binlerce Mehmetçik, 'Gençlik şühedanın izinde yürüyor' sloganıyla Allahuekber Dağları'nda düzenlenen yürüyüşle anıldı.

Hava sıcaklığının sıfırın altında 9 derece olduğu bölgedeki yürüyüşe; Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Türkiye'nin dört bir tarafınca Kars'ın Sarıkamış ilçesine akın eden, her yaştan ortalama 20 bin kişi katıldı.

Enver Paşa komutasındaki birlikler, 22 Aralık 1914- 15 Ocak 1915 tarihlerinde Sarıkamış'taki Allahuekber Dağları'nda, Rus kuvvetlerini püskürtmek isterken ağır kış koşullarıyla karşılaştı. Genelkurmay Başkanlığı'nın kayıtlarına nazaran, 60 bin asker, şiddetli soğuk, açlık ve yetersiz giysiler sebebiyle şehit düştü. Erzurum'daki 9'uncu Kolordu Komutanlığı ile Sarıkamış'taki askeri birliklerde görevli subayların Allahuekber Dağları'ndaki sessiz anma törenleri, Alaattin Karaca başkanlığındaki devrin Dağcılık Federasyonu ile 2003 senesinde Erzurum Kalkınma Vakfı Başkanı olan Necati Bölükbaşı ve Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez'in çabalarıyla kamuoyunca sahiplenildi.

KASAPOĞLU: GENÇLERİMİZLE BİRLİKTE ÇALIŞACAĞIZ


Türkiye'nin dört bir yanından gelen, her yaştan yaklaşık 20 bin kişi, şehitleri anmak için Sarıkamış'ın Kızılçubuk köyünde icattu. 'Gençlik şühedanın izinde yürüyor' sloganıyla düzenlenen yürüyüşe; Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, ziraat ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, valiler, milletvekilleri, il ve ilçe belediye başkanları, bölge komutanları, askerler, polisler, izciler, sivil topluluk kuruluşlarının temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Yürüyüş öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Kasapoğlu, "Şühedanın izinde yürüyoruz. Şühedamızın emanet ettiği bu kutsal vatanı yeniden yarınlara ilelebet taşıyarak payidar kılmak için var gücümüzle gençlerimizle beraber çalışacağız. Gençlerimiz şühedanın fedakarlığının farkında. Onların hissiyatını hissetmek, bu şuurla bu emanete sahip çıkmak için bu tür etkinlikleri bakanlık olarak düzenliyoruz. Her geçen yıl bu faaliyete teveccüh çok ciddi oranda artıyor. Bu şuurla bu ruhla geleceğe yürümek çok önemli. Birbiri için canından geçmiş, canını feda etmiş bir ecdat var. O ecdada layık olma bilinciyle onların yolundan yürüyen bir gençlik var. bizler bu gençlerle önümüze konan bütün engelleri bugüne kadar aştığımız benzer biçimde tek tek bertaraf ettiğimiz şeklinde bundan sonraki zamançte de bütün engellilere adaletimizle merhametimizle hukuk anlayışımızla meydan okuyacağız. uçurumınlara sanayimizle teknolojimizle ilim ve irfanımızla sporcularımızla sanatçılarımızla güçlü bir şekilde yürüyeceğiz" diye mevzuştu.

Sarıkamış'a 105 sene önce yurdun dört bir yanından gelenler gibi bugün de Türkiye'nin her şehrinden gelenler olduğunu hatırlatan Bakan Kasapoğlu, "yeniden 105 sene önce Kudüs'ten, Yemen'den, Şam'dan, Halep'ten, Üsküp'ten olduğu gibi bugün de yurt dışından gelen önemli misafirlerimiz, gençlerimiz var. Aynı ruhu, aynı heyecanla hayata devam etmenin bu bilinçle idrakle yarınlara yürümenin önemli olduğuna inanıyoruz. Bunu görmek bu manzaraya şahit olmak bizler için ayrı bir coşku, ayrı bir saadet. Bu güzel tabloda emeği olan herkese şükranlarımı sınıyorum" dedi.

Kamyonlarla erzak ve Türk bayrağı dağıtılan binlerce katılımcı, saat 10.30'da 105 sene önce olduğu şeklinde yürüyüşe başladı. Bölgede askeri helikopterle emniyet amacıyla uçuş yapıldı. Katılımcılar, dev bayrak ve Atatürk posterleri taşıyarak, 'Şehitler ölmez vatan bölünmez', 'En efsunk asker bizim asker' çarpıcı sözlerı attı. Eksi 9 derece hava sıcaklığında, zorlu yürüyüşe katılanlar, 6,5 kilometrelik 'Şehit Kurmay Albay Faruk Sungur Yolu'nu izleyerek, Yukarı Sarıkamış Mahallesi'ndeki merasim alanında yürüyüşü sona erdiracak.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
"Verem, Ülkemizde önemli bir Halk Sağlığı sorunu oluşturmaktadır"Önceki Haber

"Verem, Ülkemizde önemli bir Halk Sağlığ...

Kars'ta Yedi Aracın Karıştığı Zincirleme Trafik KazasıSonraki Haber

Kars'ta Yedi Aracın Karıştığı Zincirleme...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar