Kars Haber

Kars Haberleri

Kars Gündem

Kars Son dakika

kars güncel

Kesimlerin başladığı Kars'ta kazlar ağaçlara asılıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kesimlerin başladığı Kars'ta kazlar ağaçlara asılıyor

Kesimlerin başladığı Kars'ta kazlar ağaçlara asılıyor Kars'ta köylerde kesilen kazlar dışarıda soğukta kurutulduktan sonra şehir dışına gönderiliyor.
Kesimlerin başladığı Kars'ta kazlar ağaçlara asılıyor Kars'ta köylerde kesilen kazlar dışarıda soğukta kurutulduktan sonra şehir dışına gönderiliyor.Kars'ta, mevsimin ilk karının yağmasıyla beraber kaz kesimleri de başladı. Kesilen kazlar, bir hafta soğuk havada dışarıda tellere asılarak kurutulduktan sonra ambalajlanarak Kars dışına gönderiliyor.

Kesimlerin başladığı Kars'ta kazlar ağaçlara asılıyor

Kars'ta 1 yıl boyunca bin bir emekle yetiştirilen kazar köylerde kesiliyor. Kesilen kazlar temizlenip, tuzlandıktan sonra bir süre kurtulmak için asılıyor. Kurtulan kazların bir kısmı derin dondurucuya konularak muhafaza edilirken, bir kısmı da ambalajlanarak şehir dışına otobüsler ve kargo vasıtasıyla gönderiliyor."Soğukta kurutulunca lezzetli oluyor"Kars'ın Akyaka ilçesinde kazların kesildikten sonra tellere asılarak kurutulduğuna dikkat çeken kaz yetiştiricisi Kiraz Danyıldız, "kazlar bozulmasın diye, tadı hoş olsun diye asılıyor. Kazı tandırda pişireceksin. Kesiyoruz 1 hafta tuz da kaldıktan sonra asıyoruz. Kazı önce suya koyup pişiriyorsun, daha sonra fırına koyarak kızartıyorsun. Lezzetli oluyor, bilhassa Kars kazları hoş oluyor" dedi.

Kesimlerin başladığı Kars'ta kazlar ağaçlara asılıyor

"Kaz yetiştiricisine yerinde destekliyoruz"Güvensoy Şirketleri Grubuna ait Kar's Otel Genel Müdürü ve Kültür Turizm Bilim Uzmanı Mehmet Duman ise kazları Kars'tan alarak yöre yetiştiricisine destek verdiklerini açıkladı.Duman, "Kovid sürecinin vermiş olduğu bir dezüstünlük söz konusu, dünya çapında turizmin etkilenmesiyle beraber ülkemizde de turizm kötü bir biçimde etkilendi. Buna rağmen biz Kars'ın marka dşayetlerinden olan bilhassa Kars gastronomisi için önemli bir neden olan Kars kazını yine aynı biçimde her yıl geleneksel olarak kırsal kalkınmaya ve yöre halkına destek vermek adına kazları alıyoruz. Buradan Ankara'ya göndereceğiz. Oradaki şirketimizde Kovid sürecinden kaynaklı, herkes kendi tenceresinde kendi fırınında Kars kazının lezzetine varacaktır" şeklinde konuştu.Mehmet Duman,

"Kars kazının bilhassa lezzetli olmasının nedeni iklim ve coğrafya, bu hususta çok önem arz etmektedir. Kars'ın, 'Kar, ayaz, rüzgar' soğuğu kendi içeriğinde barındırmasıyla Kars kazının endemik bitkilerden ve doğayla iç içe olmasıyla beraber daha sonra kesilip ayaza bırakıldıktan sonra kurutulması Kars kazının lezzetli olmasını sağlıyor. Kars kazının olmazsa olmazlarından birisi de yöre halkından alınmasıdır" diye konuştu.Kars ve köylerinde doğal tekniklerle kesilerek kurutulan kazlar, lezzetini kaybetmediği gibi kendine özgü bir tada sahip oluyor.Kars'ta yetiştirilen kazlar, yetiştiricileri tarafından kışlık ihtiyaçlarının yanı sıra akrabalara gönderilirken, arta kalan kazlar, tanesi 200 ile 250 satılıyor.
Kesimlerin başladığı Kars'ta kazlar ağaçlara asılıyor

Kaynak:İHA

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Karantinaya Alınan Köylere Gıda Yardımı YapıldıÖnceki Haber

Karantinaya Alınan Köylere Gıda Yardımı...

Selim'de Ciritte Heyecanlı DakikalarSonraki Haber

Selim'de Ciritte Heyecanlı Dakikalar

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar