Kars Haber

Kars Haberleri

Kars Gündem

Kars Son dakika

kars güncel

Kars’ta Nevruz Coşkusu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kars’ta Nevruz Coşkusu
Kars'ta Nevruz Bayramı, dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Ülke genelinde ve Kars’ta da çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Nevruz Bayramı, dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Ülke genelinde ve Kars’ta da çeşitli etkinliklerle kutlandı.

 

Daha önce Kars Kalesi eteklerinde Bedesten Meydanındaki açık alanda gerçekleştirilmesi planlanan Nevruz etkinliği olumsuz hava koşulları nedeniyle, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü konferans salonunda yapıldı.

Kafkas Halk Dansları Topluluğunun sergilediği folklor gösterileri beğeni ile izlenirken, yöresel aşıklar Arif Tellioğlu, Ayhan Şimşekoğlu ve Ilgar Çiftçioğlu sazları ve sözleri ile büyük akış aldı ve yöresel halk müziği konseri verildi.

Kars Valiliği ve Kars Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ve son bölümü İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü önünde yapılan Nevruz etkinliğinde bayram coşkusu yaşandı. Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz’ün Nevruz ateşini yakmasının ardından Kars halkı ateş etrafında halaylar çekerek üzerinden atladı. Bu aradan Kars Valisi Türker Öksüz, Cumhuriyet Başsavcısı Soner Aygün, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Hıdır Ayçiçek, Emniyet Müdürü Yavuz Sağdıç ve AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın temsili olarak demir dövüp yumurta tokuşturdu.

VALİ ÖKSÜZ, “NEVRUZ, ”BİRLİĞİ, BERABERLİĞİ VE COŞKUYU TEMSİL EDER”

Kutlama sonrası gazetecilere açıklama yapan Vali Öksüz, Nevruz’un her kesin yakından bildiği gibi birliği, beraberliği ve coşkuyu temsil eden yeni bir yılın başlangıcı olduğunu söyledi.

Nevruz’un yüzyıllardır aynı coşkuyla kutlandığını da hatırlatan Vali Öksüz, “Yeni yılı temsil eden Nevruz tarihten beri hepimizin coşkuyla, mutlulukla ve huzurla kutladığımız bir gündür. Bugünün birlik ve beraberliğimizin daha da pekişmesini, güçlendirmesini, huzuru, coşkuyu ve sağlık getirmesini diliyorum. Bugün dolayısıyla tüm vatandaşlarımızın, gönül coğrafyamızda bulunan herkesin huzur ve mutluluk içerisinde olmasını diliyorum tüm hemşerilerimizin de Nevruz Bayramını kutluyorum. Herkese saygılarımı, sevgilerimi sunuyorum. Huzurlu ve sağlık içinde birlik beraberliğimizin ve kardeşliğimizin daha da pekiştiği günler diliyorum” dedi.

YILMAZ, “NEVRUZ, YENİ BİR YILIN HABERCİSİDİR”

Kutlama programında Nevruz’un anlam ve önemini atlatan bir konuşma yapan Alpaslan Anadolu Lisesi Müzik Öğretmeni Beste Yılmaz, Nevruz’un yeni bir gün ve yeni yılın ilk günü olduğunu söyledi.

21 Mart’ın gece ile gündüzün eşit olduğu, günlerin uzayıp sıcaklıkların artmaya başladığı gün olduğunu hatırlatan Beste Yılmaz, “Bu günlerde doğa uyanıp canlanmaya başladığından Nevruz günleri, baharın da başladığı günlendir. Atalarımız; ‘yeni bir hayat, yeni bir başlangıç’ demek olan bu tarihi günü, aynı zamanda Ergenekon'dan çıkış bayramı olarak da kutlamışlardır.

Günümüzde bu bayram; Nevruz, Sultan Nevruz, Yeni Gün ve Çağan gibi çeşitli adlar altında, ancak özü ortak ‘bir yeni yıl ve bahar bayramı’ olarak kutlanmaktadır. Bayram; birlikte sevinme, neşelenme ve eğlenme demektir. Bayramlarımız da karşılıklı sevgi-saygı ve hoşgörünün, ulusça bir arada kardeşçe barış içinde yaşama arzusunun, dayanışma ve yardımlaşma duygularının coştuğu sevinç ve kıvanç dolu günlerimizdir. Nevruz, bütün bu güzel duygular yanında yeni ve umut dolu günleri, baharı, bolluk ve bereketi müjdeleyen bir bayram, bir şenlik günüdür.

Bütün bu önemli özellikleriyle Nevruz, Türk Dünyasında 2800 yıldır coşkuyla kutlana gelmiş olup halen de 200 milyonu aşkın Türk topluluklarında sevinç ve neşeyle kutlanmaktadır. Her yıl Manisa'da yapılan Mesir Macunu Festivali ile Söğüt Ertuğrul Gazi/Yörük Bayramları da bu tarihi geleneğimizin yaşayan örneklerindendir. Sizlerin de bu bayram gününüzü mutluluklar içinde sevinçle kutlamanızı diliyorum.

Bir ortak kültür ve zenginlikler yumağı olan bu anlamlı bayramı, sonsuza dek kutlayabilmemiz, bireysel ve toplumsal sevgi, saygı, hoşgörü, birlik, barış, kardeşlik, dayanışma ve yardımlaşma içinde yaşama isteğimize ve bilincimize bağlıdır. Nevruzun bolluk ve bereketi müjdeleyen sıcak günlerini mutlulukla geçirebilmemiz için tüm güzellik ve cömertliğiyle bizi bağrında barındıran doğa ve çevremizle tam bir uyum içinde yaşamamız ve onu sevgi ve özenle korumamız gerekmektedir. Tarihten, atalarımızdan gelen bu güzel geleneği, bu ortak kültür değerimizi sonsuza dek yaşatma ve bize yurt olan doğa ve çevremizi en iyi şekilde koruma bilinç ve arzumuzla Nevruz Bayramınızı kutluyor, hepinize sağlık ve mutluluklar diliyorum.”dedi.

 

 

Kaynak: Tacettin DURMUŞ

 

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
KÖYDEKİ HASTA, AMBULANSA KEPÇEYLE TAŞINDIÖnceki Haber

KÖYDEKİ HASTA, AMBULANSA KEPÇEYLE TAŞIND...

Kars’ta okullar tatil edildi, Son dakikaSonraki Haber

Kars’ta okullar tatil edildi, Son dakika

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar