Kars Haber

Kars Haberleri

Kars Gündem

Kars Son dakika

kars güncel

Kars’ta, Deve örümceği görüntülendi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kars’ta, Deve örümceği görüntülendi

Kars, Ardahan ve Iğdır, bitki ve hayvan türü çeşitliliği ile büyülüyor.
Dört mevsim boyunca farklı doğal güzelliklerin yaşandığı Kars, Ardahan ve Iğdır’da, yaban yaşamının çeşitliliği ve bilinilirliğinin önemi gün geçtikçe artıyor.

Farkı türden hayvanların yaşadığı bölge, doyumsuz bitki örtüsü ve habitatı ile doğa turizmine kazandırılmayı bekliyor. Endemik bitki ve hayvan varlığı bakımından da sayılamayacak kadar çeşitliliğe sahip bölge keşfedilmeği bekliyor.

Kars ile Iğdır ve Ermenistan sınırlarını belirleyen Aras Nehri’nin can vermiş olduğu kilometrelerce alanda varlığını sürdüren yaban hayvanı varlığı görenleri şaşırtıyor. Aras Nehri boyundaki Digor’un Aşağıbaşköy ve Iğdır’ın Çıyrıklı köylerinde görülen solpugid ya da Türkçe adı solifüg olan deve örümceği, yöre insanı tarafından tanınmıyor.

KuzeyDoğa Derneği Başkanı Çağan Şekercioğlu’undan edindiğimiz bilgilere göre, güneş örümceği veya rüzgar akrebi diye de bilinen ama teknik olarak örümcek ya da akrep de olmayan deve örümceği, bazı sıcak ülkelerde çok kötü bir üne sahip. Şekercioğlu’nun 12 sene önce Çıyrıklı’da görüntülediği ve National Geographic arşivinde de yer alan deve örümceği, bu kez Gazeteci Tacettin Durmuş tarafından Aşağıbaşkoy’de görüntülendi.

Deve örümceğinin soktuğunda çok can yaktığına ve zehirli olduğu tartışılsa da, bu örümceğin yumurtalarını develerin karnına bıraktığını ve yavruların yumurtadan çıktıktan sonra deveyi içten dışa doğru yiyerek ağır ağır öldürdüklerine inanılır.

Aşağıbaşköy’de Gazeteci Tacettin Durmuş tarafından Eyüp Aydın’ın evinin duvarında görüntülenen ve çok kötü bir üne sahip deve örümceğinin insanlardan korkmadığı söylenir. Ayrıca ‘uzun mesafede zıplayarak avlarının üzerine atlar. İnsanlar için ölümcüldür! Zehri, ısırılan yerde insanın etini kurutur ve parçalar, sonra da ağır ağır öldürür.” Şeklinde üne sahiptir. Çeneleriyle avının üzerine atılır ve çıkardıkları ses insanları korkutur. Özellikle geceleri ortaya çıktığı gözlenen böcek, ışık olan yere daha fazla uğrar. Gündüzleri ise karanlıklarda ve gölgelerde saklanırlar. Bugüne kadar kaydedilmiş en büyük deve örümceği 15 santimetre büyüklüktedir. Bu hayvanlar böcekler, akrepler, örümcekler, kırkayaklar ve diğer ufak sürüngenleri yiyerek beslendiği kayıtlara düşmüştür.

Kaynak: Kars Manşet


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kars Vadisi Projesi'nde hummalı çalışmaÖnceki Haber

Kars Vadisi Projesi'nde hummalı çalışma

“LGS ve YKS Tedbirleri”Sonraki Haber

“LGS ve YKS Tedbirleri”

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar