Kars Haber

Kars Haberleri

Kars Gündem

Kars Son dakika

kars güncel

KARSLI KADINLAR TANDIRDA 'HAÇAPURİ' YAPIYOR

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
KARSLI KADINLAR TANDIRDA 'HAÇAPURİ' YAPIYOR
Kars'ın Bulanık köyünde yaşamakta olan bayanlar tarafından tandırda ramazan sofrası için hazırlanıyor.Tandırda imece usulüyle pişirilen haçapuri, ramazanda iftar sofralarının da


Sınır komşusu Gürcistan'ın en sevilen lezzetlerinden bir tanesi olan pide biçimindeki 'haçapuri', Kars'ın Bulanık köyünde yaşamakta olan bayanlar tarafından tandırda ramazan sofrası için hazırlanıyor.Tandırda imece usulüyle pişirilen haçapuri, ramazanda iftar sofralarının da vazgeçilmezi olarak yerini alıyor. Merkez Bulanık köyünde 65 yaşındaki Suna Sarıçam'a ait tandır damında bir araya gelen Dünya Levent (65), Güldane Aydın (51) ve gelinler Nurcan Aydın ile Songül Levent, haçapuri beraberinde ramazan hazırlıkları kapsamında erişte, sinor yufka ve tandır ekmeği de pişirdiler.


11 ayın sultanı ramazan ayı için son günlerde tandırdan çıkmadıklarını dile getiren 

Güldane Aydın, 'Bereket ayı olan ramazan için hoş iftar sofraları hazırlıyoruz. İki, üç gündür yufka açıyoruz. Erişte de kestik bunlar bizim yöresel yemeklerimiz. Bunlar ramazan ayının olmazsa olmazları. Hamuru sabah namazından sonra mayaladık. Ekmek pişirip ramazan boyunca hazırlıklar yapıyoruz. Şimdi burda haçapuri yapacağız. Haçapurinin içinde peynir, yumurta ve soğan bulunuyor" biçiminde konuştu.Dedelerinin Artvin'den gelerek bu köye yerleştiklerini dile getiren Güldane Aydın, 'Pideye benzeyen haçapuriyi yapmayı annemden öğrendim. Artvin'in yöresel yemeğidir.

Gürcülerde bu yemeği çok yapar ve severek yer.

Bende bu yemeği köy halkına onlarda yakınlarına tarif ederek çoğu yere yayıldı" dedi.Tandırı yakarak komşularını topladığını belirten Suna Sarıçam, imece usulü hamur işleri yaptıklarını ifade etti. Sarıçam, "Ramazan, bayram ya da ekin zamanı tandırda toplanır birbirimize yardımcı olurek pastalar, keteler, ekmekler ve hoş yemekler hazırlarız. Tamamen organik olan yiyeceklerimizin kokusu bir köyü sarar. Tabi bunu köydeki bütün bayanlar aynı biçimde yaparlar. Ramazanda vaktin nasıl geçtiğini anlamıyoruz bile" biçiminde konuştu.Soğanı yumruğu ile kırıp yağ, peynir ve yumurta kattığı haçapurinin içeresine katan Dünya Levent de köyde yaşamanın zorluğu kadar çoğu nimetlerinden de yararlandıklarını ifade etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bir köy daha karantinaya alınırken, köye giriş ve çıkışlar yasaklandıÖnceki Haber

Bir köy daha karantinaya alınırken, köye...

Kars’ta Köylere Teknoloji Sınıfları KurulacakSonraki Haber

Kars’ta Köylere Teknoloji Sınıfları Kuru...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar