Kars Haber

Kars Haberleri

Kars Gündem

Kars Son dakika

kars güncel

Elektrik ve doğal gaza yeni yıl zammı! İşte yeni fiyatlar

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Elektrik ve doğal gaza yeni yıl zammı! İşte yeni fiyatlar
Yeni yılla beraber elektrik ve doğalgaza zam yapıldı. elektrik fiyatlarına yüzde 50 ile yüzde 125 arası zam geldi

Yeni yılla beraber elektrik ve doğalgaza zam yapıldı. Kademeli tarife sistemine geçilen elektrik faturaları iki tarifeye ayrılırken, elektrik fiyatlarına yüzde 50 ile yüzde 125 arası zam geldi. Doğal gazda ise konutlarda kullanılacak olana yüzde 25, büyük sanayi ve ticari kuruluşlara sağlanana yüzde 50 ve elektrik üretim amaçlı kullanılacak olana ise yüzde 15 zam geldi.
Türkiye, 2022'ye elektrik ve doğalgaz için yapılan yeni zamlar ile girdi. Yeni yılla beraber elektrik faturalarında kademeli tarife sistemine geçilirken, elektrik faturalarının iki tarifeye ayrıldığı sistemde, fiyatlara yüzde 50 ile yüzde 125 arası zam geldi. Öte yandan doğalgazda ise konutlarda kullanılacak olan yüzde 25, büyük sanayi ve ticari kuruluşlara sağlanan yüzde 50 ve elektrik üretim amaçlı kullanılacak olana ise yüzde 15 zam geldi.

ELEKTRİKTE KADEMELİ TARİFE


Elektrikte verimlilik odaklı kademeli tarifeye geçişle 1 Ocak'tan itibaren mesken aboneleri için aylık 150 kilovatsaate kadar olan tüketim miktarları için nihai fiyat kilovatsaat başına 1 lira 37 kuruş, aylık tüketimi 150 kilovatsaat üzeri olan mesken aboneleri için ise kilovatsaat başına 2 lira 6 kuruş uygulaması yapılacak.

Yapılan hesaplamaya göre, mesken abonelerinde aylık 150 kilovatsaate kadar olan 1. Kademedeki tüketim miktarları için nihai fiyatlar yüzde 50 artacak, 150 kilovatsaatin üstündeki 2. Kademe tarifesi de 1. Kademeye göre yüzde 50 fazla olacak.

DOĞAL GAZDA YENİ TARİFE


Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ) web sitesinde ocak ayına ilişkin tarife tablosu yayımlandı. Buna göre, BOTAŞ'ın konut tüketicileri için gaz dağıtım firmalarına ocakta uygulayacağı satış fiyatı, mevcut tarifeye göre yüzde 25 artışla bin metreküp doğalgaz için 1860 lira oldu.

Ocakta senelik tüketimi 300 000 metreküpün üstünde olan sanayi abonelerinin tarifesinde, bin metreküp gazın fiyatı yüzde 50 artışla 6 000 300 tl'ye, elektrik üretim amaçlı tarifede de yüzde 15 artışla 5 000 520 tl'ye çıktı. Doğal gazda fiyat tarifeleri aylık olarak hesaplanıyor.

"TÜKETİCİLERİMİZE ASGARİ DÜZEYDE YANSITILMIŞTIR"


EPDK'dan yapılan açıklamada, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından kabul gören yasa kapsamında kademeli tarife uygulamasına geçildiği belirtilerek, "Kademeli tarifenin hedefi dar gelirli yurttaşlarımızı korumak ve enerji kullanımında tasarruf ve verimliliği artırmaktır. Bilindiği üzere pandemi şartları nedeni ile hammadde fiyatlarında yaşanan artışlar neticesinde enerji maliyetlerinde de çok büyük artışlar meydana gelmiştir. Dünya spot piyasalarında elektrik üretiminde kullanılacak olan kömür fiyatlarında; 5 kat, doğalgaz fiyatlarında ise 10 katlık artışlar olmuştur. Türkiye enerji sektörü de bu süreçte, global seviyede ortaya çıkan olağanüstü maliyet artışlarından etkilenmiştir. Ancak kurumlarımız arasındaki iş birliği ile bu artışlar tüketicilerimize minimum düzeyde yansıtılmıştır. Ayrıca devletimiz yurttaşlarımızı bu artışlardan koruma amacı ile elektrik faturalarında yarısını, doğalgazda ise beşte dördünü karşılayarak 2021de toplamda 100 milyar liralık bir destekte bulunmuştur" söylendi.

1 OCAK'TAN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK


Gelinen noktada enerji piyasalarının sürdürülebilirliği, maliyet bazlı fiyatlandırmanın ve öngörülebilirliğin sağlanması için mecburi hale gelen bir düzenleme yapıldığı aktarılan açıklamada, "Verimlilik odaklı kademeli tarifeye geçiş ile beraber 1 Ocak 2022 tarihi itibariyle mesken aboneleri için aylık 150 kWhe kadar olan tüketim miktarları için nihai fiyat 1,37 TL/ kWh, aylık tüketimlerin 150 kWhın üzerindeki kısmı için ise 2,06 TL/ kWh olarak uygulaması yapılacaktır" ifadelerine yer verildi.

Kaynak: Haberler.com

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İstanbul’daki iki köprüde her iki yönde geçiş ücretli olduÖnceki Haber

İstanbul’daki iki köprüde her iki yönde...

Kars'taki kazada ölen çift ile 2 kuzen toprağa verildiSonraki Haber

Kars'taki kazada ölen çift ile 2 kuzen t...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar