Kars Haber

Kars Haberleri

Kars Gündem

Kars Son dakika

kars güncel

Dolar tarihi zirvesine yürüyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Dolar tarihi zirvesine yürüyor
ABD Merkez Bankası'nın (Fed), Covid-19 kaynaklı krizden toparlanma sürecinde ilk ürem artırım tarihi öngörüsünü 2024'ten 2023'e çekmesinin ardından iç piyasada da yükselişe geçen dolar, yeni haftaya 8.77 liranın üstünde başladı.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed), Covid-19 kaynaklı krizden toparlanma sürecinde ilk ürem artırım tarihi öngörüsünü 2024'ten 2023'e çekmesinin ardından iç piyasada da yükselişe geçen dolar, yeni haftaya 8.77 liranın üstünde başladı.
 

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ekonomiye verdiği destekleri tahminlerden daha hızlı çekeceği beklentileri küresel piyasalarda satış baskısı yaratmaya devam ederken bu sabah Japonya hisse piyasanı güne yüzde 4'e yakın kayıpla başlıyor.

Fed 'in faizleri daha erken yükseltebileceğinin ve tahvil alımlarında azaltmaya yönelik ilk işaretleri geçen hafta vermesinin arkasından yönünü yukarı çeviren dolar/TL de güne 8.77 liranın üstünde başlayarak 8.8'e doğru zamanı zirvesine yaklaşıyor.

YATIRIMCILARI DA ŞAŞIRTTI


Banka ve enerji şirketleri şeklinde ekonomik dalgalanmalardan daha oldukça etkilenen şirketlerin hisseleri, Fed 'in geçen hafta gerçekleşen toplantısında, faizlerin 2023 yılında iki defa 25 baz puan artıracağının öngörülmesinin ardından sert düştü. Fed 'in faiz takviminde yapmış olduğu değişim yatırımcıları da şaşırttı.

St. Louis Fed Başkanı James Bullardın Cuma günkü açıklamaları da pay piyasasında satışları artırdı. Bullard para politikasında sıkılaşmanın ekonomik büyümeye ve ekonominin toparlanmasıyla beraber tahminlerden süratli yükselen enflasyona verilen "organik" bir reaksiyon olduğunu ifade etti.

Piyasalar, başta yarın Amerika Kongresi'nde konuşacak olan Fed Başkanı Jerome Powell olmak üzere Fed yetkililerinin hafta süresince yapacağı açıklamaları yakından izleyecek.

SON AYLARIN ZİRVESİNE YAKIN SEYRETTİ


Dolar Fed'in geçen hafta sürpriz bir halde faizleri yükselteceğini ve tahvil alım programını beklenenden daha ilkin sonlandıracağı sinyalini vermesinin ardından benzer para birimleri karşısında son ayların zirvesine yakın seyretti.

Dolar endeksi geçen hafta yüzde 1.9 yükselerek Mart 2020'den bu yana en yüksek haftalık artışını kaydettikten sonra bugün 92.232 seviyesindeydi.

DOLARDA SON DURUM


Dolar/TL saat 08.47'de 8.7750/8.7850 seviyesindeydi. Aynı saatte Euro/TL 10.4137/10.4269 sepet bazında TL 9.5944/9.6057 seviyesindeydi. Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri ise bu sabah aynı saatte 388/392 seviyesindeydi.

Merkez Bankası'nın geçen hafta PPK'da "kararlılıkla sıkı duruş sürecek" açıklamasına karşın siyasilerin düşük ürem isteği nedeniyle yaz sonuna ilişkin bir indirim beklentisi de TL'de kıymet kaybını artırıyor.

İşlemciler ürem indirim beklentilerinin Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında yoğunlaştığını belirtiyorlar. Temmuz ayı için de beklenti yer alsa da geçen haftaki PPK sonrası bu fiyatlama azalmış görünüyor.

Bir oldukça bankacı TCMB'nin yaz nihayetinde TL'de yeni bir kıymet kaybı trendi olmaz ise sınırı olan bir ürem indirimine gidebileceğine artık kati gözüyle bakıyor. Yapılması gerekenin indirime gelecek yıl başlanması olarak görülse de enflasyonun yeniden de 150-250 baz puanlık indirime izin verece bileceği yönünde görüşler siyasal istekleri de göz önüne alarak oluşmuş durumda.

Piyasalarda erken olarak nitelenebilecek sınırı olan bir indirime siyasilerin iyi mi bakacağı sorusu da son dönemde gündeme daha oldukça geliyor. Siyasilerin sınırı olan indirimi yeterli görüp görmeyeceği ve buna yönelik çağrıları önümüzdeki aylarda TL'de yeniden değer kayıplarını tetikleyebileceği endişesi de piyasalarda baskı yaratıyor.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kars'ta Peynir Müzesi'nde Çalışmalar SürüyorÖnceki Haber

Kars'ta Peynir Müzesi'nde Çalışmalar Sür...

Sağlık ekipleri yaylada vatandaşlara Kovid-19 aşısı uyguluyorSonraki Haber

Sağlık ekipleri yaylada vatandaşlara Kov...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar