Kars Haber

Kars Haberleri

Kars Gündem

Kars Son dakika

kars güncel

Çıldır'ın atlı kızaklarının masalsı gezintisinin sırrı: Çivili nal

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çıldır'ın atlı kızaklarının masalsı gezintisinin sırrı: Çivili nal

Kışın soğukların etkisiyle yüzeyi bütünüyle buzla kaplanan Çıldır Gölü üstünde hizmet sunan atlı kızakçılar, atların ayaklarına buzda kaymaması için taktıkları çivili nallar sayesinde misafirlerine adeta masalsı yolculuk yaptırıyor.
Kışın soğukların etkisiyle yüzeyi bütünüyle buzla kaplanan Çıldır Gölü üstünde hizmet sunan atlı kızakçılar, atların ayaklarına buzda kaymaması için taktıkları çivili nallar sayesinde misafirlerine adeta masalsı yolculuk yaptırıyor.Ardahan ile Kars arasında yer alan ve kış aylarında yüzeyi bütünüyle buzla kaplanan bölgenin en büyük ikinci gölü Çıldır'da, hava sıcaklığının sıfırın altında seyretmesi dolayısı ile yüzeyde yeniden kalın bir buz tabakası oluştu.


Dondurucu soğuklar sebebiyle gölün Ardahan kesiminde

Buz kalınlığının 25-30 santimetreye ulaşmasıyla göl üstünde atlı kızakçılar da bölgeyi ziyarete gelen konuklara gezinti yaptırıyor.Balıkçıların kış aylarında üstündeki buzu kırıp ağ atarak Eskimo usulü balık tuttuğu göle gelen ziyaretçiler, hemde buz üzerinde atlı kızaklarla gezinti yapmanın keyfini yaşıyor.Atlı kızakların keyifli ve masalsı yolculuğun sırrı ise atların ayaklarına takılan çivili nallar. Atın dört ayağına da takılan ve "mahmuzlu" denilen bu nallar, zemine gelen çivili çıkıntılarıyla buza batıp atın yürürken kaymasını önlüyor.Çivili nallar atın kaymasını önleyip manevra kabiliyetini artırıyor

Deniz düzeyinden 1950 metre yüksekte bulunan 124 kilometrekare alana sahip Çıldır Gölü'nde

Gezen atlı kızaklarda kullanılacak olan atların rahat manevra ve dönüş yapmasını sağlamış olduğu için atlı kızakçılarca "kar lastiği" denilen çivili nallar sayesinde gölde atlı kızak gezintisi yapan turistlerde masalsı ve konforlu bir yolculuk yapıyor.Doğal güzelliği ile göz dolduran Çıldır'a gelen bazı ziyaretçiler buzla kaplı gölde atlı kızaklarla gezinti yaparken, bazıları da göl üstünde yürüyerek değişik bir tecrübe yaşıyor.Atlı kızakçılar misafirlerine gölde gezinti yaptırırken yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerini sebebiyle maske ve sosyal mesafe kuralına da uymayı ihmal etmiyor.Çıldır'ın Gölbelen köyünden gelip gölde atlı kızakla turistlere gezinti yaptırarak geçimini sağlamayı başaran Ufuk Ada, AA muhabirine, kendilerine özgü nallarla buz üzerinde turistleri gezdirdiklerini söyledi."Bunlar özel nal, biz bunlara mahmuzlu nal deriz." diyen Ada, sözlerini şöyle sürdürdü:"Naldaki bu çiviler buza batar ve atın rahat gezmesini sağlar. Nalın dişli ve çivili olması dolayısı ile at rahatlıkla buz üzerinde manevra yapabiliyor. Bizim bu kadar rahat dolaşmamızın sırrı işte bu çivili nallarda gizli. Böyle de olması gerek.

Çünkü burda her taraf buz

Biz de ona göre kendimizi ayarlıyoruz. Şükür bugüne dek bu sebeple bir kaza geçirmedim. Çünkü bu nallar adeta lastik gibi buza yapışıyor. Bu sebeple at kaymadan çok rahat şekilde dolaşabiliyor."Çivili nallar atlara kar lastiği görevi yapıyorAda, Çıldır'ın bölgenin sembolü olduğunu, kendilerinin de turistlerin konforu için tüm tedbirleri aldıklarını belirterek, "Çivili nallar sayesinde misafirimizi rahatlıkla gezdirebiliyoruz. Bize gelen her yerli ve yabancı turist misafirimizdir, dolayısı ile onları en iyi biçimde karşılamak ve ağırlamak istiyoruz." dedi.Çivili nalların atın buzda rahat gezmesini sağlamış olduğunı vurgulayan Ada, "Atlarımızın kar lastiği çivili nallarımızdır. Sezon başladığında bizde kar lastiklerimizi takar öyle yolumuza devam ederiz." ifadesini kullandı.

Kaynak : AA

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Selim ilçesi Yalnızçam Köyü Karantinaya AlındıÖnceki Haber

Selim ilçesi Yalnızçam Köyü Karantinaya...

Meslek liselerinin tüm sınıf düzeyleri yüz yüze eğitime başlıyorSonraki Haber

Meslek liselerinin tüm sınıf düzeyleri y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar