Kars Haber

Kars Haberleri

Kars Gündem

Kars Son dakika

kars güncel

Baraj suları çekildi 'tarih' ortaya çıktı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Baraj suları çekildi 'tarih' ortaya çıktı
Taşınmaz Kültür Varlığı olarak tescillenen 2 kilise ile tarihi Kuyumcular Çarşı baraj suları çekilince ortaya çıktı.

Baraj suları çekildi 'tarih' ortaya çıktı Sarıkamış'ta bulunan Karakurt Barajı'nın suları altında kalan 9. Yüzyılda Baltık Mimarı tarzında yapılan ve 'Taşınmaz Kültür Varlığı olarak tescillenen 2 kilise ile tarihi Kuyumcular Çarşı baraj suları çekilince ortaya çıktı.


Kars'ın Sarıkamış ilçesinde, Aras Nehri üstünde kurulmuş olan 142 metre yüksekliğinde, 600 000 000 metreküp depolama ve 450 milyon metreküp aktif hacme sahip olan Türkiye'de asfalt çekirdekli kaya dolgu tipinde dizayn edilen ilk baraj olan Karakurt HES Barajı da kuraklıktan nasibini aldı.
kurulmuş olan 142 metre yüksekliğinde, 600 000 000 metreküp depolama ve 450 milyon metreküp aktif hacme sahip olan Türkiye'de asfalt çekirdekli kaya dolgu tipinde dizayn edilen ilk baraj olan Karakurt HES Barajı da kuraklıktan nasibini aldı. Karakurt Barajı'nın sularının çekilmesiyle beraber harabeye dönmüş köy ile köyde bulunan aralarında 2 kilise, okul, geçmişte Kuyumcular Çarşısı olduğu ileri sürülen tarihi tescilli yapılar ile beraber köy camisinin bulunduğu toplam 20 tarihi mekan gün yüzüne çıkarken, suyun yıktığı tarihi yapılar görenlerin yüreklerini sızlattı. Suların çekilmesiyle ortaya çıkan eski köyde tarihi binalar da keşif çalışmaları gerçekleştirilirken, tarihi yapıların içler acısı durumları ise kameralar yansıdı."20 taşınmaz sular altında kaldı" Korum altında olması gerekli olan tarihi binaların sular altında bırakılarak edata yıkıldığına dikkati çeken köylülerden Burhan Bozkurt,

"Kültürel varlıklarımız olan tarihi yerlerimizi sular altına alındı. En az 20 tane taşınmaz var.

Hepsi tarihtir. 2 tane kilisemiz var. Bir sürü tarihi yapı evlerimiz vardı. Hepsi sular altında tahrip oldu, yok oldu. Kilisler var onlar yok olmuş, okul vardı onlar yıkılmış. Yani su her yeri yok etmiş. Burada barajın olmaması gerekirdi. Bu tarihi göz göre göre yok ettiler. Bu tarihi yapıların bir taşını kimse alamaz da, yapamaz da, her tarafı su perişan vazıyette bıraktı" dedi. Kuraklıktan dolayın baraj sularının çekilmesiyle beraber adeta savaş alanı dönmüş bir vaziyette ortaya çıkan eski Karakurt köyünde, gün yüzene çıkan tarihi mekanların ne olacağı bilinmiyor. Önümüzdeki günlerde bir kez daha baraj sularının yükseleceğini dile getiren köylüler, yetkililerden tarihi mekanlar için önlem alınmasını istedi. Karakurt HES Baraj Gölü'nde suların çekilmesiyle beraber ortaya çıkan 2 kilise ve 20'ye yakın tarihi mekan arasında 1949 senesinde karakol olarak kullanılacak olan bina da bulunuyor. Binanın üstünde, "T.C. Karakurt Karakolu 1949" yazıyor.

İhlas Haber Ajansı / Işık Çapanoğlu -

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ev, Ahır, Samanlık ve odunluk yanarak kullanılamaz hale geldiÖnceki Haber

Ev, Ahır, Samanlık ve odunluk yanarak ku...

Kars Belediyesi kenti inşaat alanına çevirdiSonraki Haber

Kars Belediyesi kenti inşaat alanına çev...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar