Kars Haber

Kars Haberleri

Kars Gündem

Kars Son dakika

kars güncel

Tarihi Kars Kalesi önceden hiç böyle görülmedi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tarihi Kars Kalesi önceden hiç böyle görülmedi
Tarihi Kars Kalesi önceden hiç böyle görülmedi Tüm heybetiyle simge kale havadan görüntülendi KARS - (DRONE-ÖZEL)-Tüm heybetiyle şehrin simgesi olan tarihi Kars Kalesi havadan görüntülendi.

Tarihi Kars Kalesi önceden hiç böyle görülmedi Tüm heybetiyle simge kale havadan görüntülendi KARS - (DRONE-ÖZEL)-Tüm heybetiyle şehrin simgesi olan tarihi Kars Kalesi havadan görüntülendi. Geçmişte Bagratlı Krallığı'na ve Cenub-u Garbi Kafkas Hükümeti, 'Güneybatı Kafkasya Cumhuriyeti'ne başkentlik yapmış ve bu özelliğiyle Türkiye'de herhangi bir ülkeye başkentlik yapmış ender şehirlerden birisi olan Kars'ın simgesi olan Kars Kalesi mavi gökyüzü ve bulutların arasında görenleri adeta büyüledi.
Her gün yüzlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği, adına türkülerin yazıldığı kale, 'Kars Vadisi' ve camilerle beraber bir bütün olarak an be an kaydedildi. "Kars Kalesi "Ani Örenyeri ile beraber antik sit alanı içinde yer alan, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Türkiye Kültür Portalı kaleler ve surlar listesine dahil edilen Kars Kalesi, ilk kez Urartular tarafından inşa edildiği tahmin edilen kalenin Saltuk'ular, Selçuklular ve Osmanlılar tarafından onarıldığı, eklemeler yapılarak birkaç defa inşa edildiği bilinmektedir. Kalenin kitabesinde yer alan bilgiye göre, 1152 senesinde Anadolu Selçuklu sultanı Meliki İzzeddin Keykavus'un emri ile veziri Firuz Akay tarafından yaptırılmıştır. 1386 senesinde Moğol istilası sırasında Timur tarafından yerle bir edilen kale, 1579 senesinde Osmanlı padişahı III. Murat'ın emriyle Lala Mustafa Paşa tarafından yeniden inşa edilir ve kalenin kitabesi surların kapısına koydurulur.

"Güneybatı Kafkasya Cumhuriyeti'ne başkentlik yaptı "

Urartular döneminde kurulmuş olan, Selçuklular döneminde genişletildiği düşünülen Kars Kalesi, Timur tarafından nerdeyse bütünüyle yok edilmeden önce, kitabesindeki bilgilere göre 27 kilometre uzunluğundaki surlardan, 220 burçtan ve 4 kapıdan oluşan tüm şehri çevreleyen bir kaleydi. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, Bagratlı Krallığına ve Güneybatı Kafkasya Cumhuriyeti'ne başkent olmuş olan Kars, büyük savaşlar görmüştür ve Kars Kalesi yüzyıllar boyunca fethetmesi güç kalelerden birisi olarak anılmıştır. Öyle ki, 12. Yüzyılda hastane olarak kullanılacak olan Ejderha Kulesi, savaşta yaralanan askerlerin tedavi edildiği, Anadolu'nun en eski hastanelerinden birisidir. "Kalenin Manevi Sahibi Celal Baba Türbesi "Kıpçak Gürcü savaşında, kalenin müdafaasında bulunan ve rivayete göre kesilen başını koltuğunun altına alıp kılıç sallamaya devam etmekte olan Kahraman Celal Baba, türbenin olduğu yerde şehit düşer ve oraya gömülür. Kaleyi ziyaret edenleri, tepede karşılayan Celal Baba türbesi, yakın zamanda Kars belediye tarafından onarılmış ve ziyaret açılmıştır.
Tarihi Kars Kalesi önceden hiç böyle görülmedi

Kaynak: İHA

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kars’ta Sazlı Sözlü Koç Katımı | Kars HaberÖnceki Haber

Kars’ta Sazlı Sözlü Koç Katımı | Kars Ha...

Serhat Dörtlü Şampiyonu Beli OlduSonraki Haber

Serhat Dörtlü Şampiyonu Beli Oldu

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar