Kars Haber

Kars Haberleri

Kars Gündem

Kars Son dakika

kars güncel

Selim’de Eski Samanlığı Müzeye Dönüştürdüler

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Selim’de Eski Samanlığı Müzeye Dönüştürdüler
Kars’ın Selim ilçesinde samanlıktan müzeye dönüştürülen mekanda, kaybolmaya yüz tutmuş yüzlerce tarihi eserler yakın tarihe ışık tutuyor.

Kars’ın Selim ilçesinde samanlıktan müzeye dönüştürülen mekanda, kaybolmaya yüz tutmuş yüzlerce tarihi eserler yakın tarihe ışık tutuyor.

Akbaba ailesinin kişileri, ilçede 250 yıl öncesine kadar gündelik hayatta kullanılacak olan eşyaları önceden samanlık olarak kullandıkları bir odada topladı. Dede babadan kalan eşyaları önce bir arada biriktiren aile, arından samanlığı müzeye dönüştürdü. İlçede müze evini gören komşular da evlerindeki tarihi eserleri bağışlayınca, sayısı 500’e varan eser bir arada görücüye çıktı.

Müzeyi otantik hale getiren kadın girişimci Ebru Akbaba Demir ile annesi Leyla Akbaba, önceden samanlık olarak kullandıkları binayı müzeye dönüştürmüş olmanın gururunu yaşıyor. Daha sonra da müze evi restorana da çeviren Akbaba ailesi, yöresel yemek ve kahvaltı teknik servisi de yaparak yerli ve yabancı ziyaretçilerin tercih ettiği mekan haline getirdi. Özellikle

Doğu Ekspresi

Kars’a gelen yerli ve yabancı ziyaretçiler, müzeye dönüştürülen samanlıkta, 250 yıl öncesine kadar Kars ve çevresinde kullanılacak olan tarım aletleri ile evlerde gündelik hayatta kullanılacak olan eşyaları yok olmadan görme şansını yakalayabiliyor.

Kadın girişimci Ebru Akbaba Demir, annesi Leyla Akbaba ile beraber görücüye çıkardıklarını samanlık müzede, seneler önce tarımda kullanılacak olan at ve öküz arabası, tarım aletleri, peynir yapımında kullanılacak olan mandıra malzemeleri, yün eğirmekte ve Kafkas halısı dokumasında kullanılacak olan aletler, mutfaklarda kullanılacak olan ev aletleri sergiliyor. Ayrıca müzede tüplü televizyonlar ve transistörlü radyolar ile beraber, gramofonlar, eski uzun ve kısa namlulu silahlar, kılıçlar ve hançerler de sergileniyor.

Müzede bir vakitler Kars’ta dokunarak özellikle Rusya’ya ihraç edilen Kafkas halıları, o zaman giyinilen yöresel kıyafetler, masa ve sehpa örtüleri ile beraber çay teknik servisinde kullanılacak olan semaverler ve diğer eşyalar gibi sayıları yüzleri aşan eşyaları sıralamak da mümkün. Bahçesi ile beraber tüm müştemilatı tarihe ışık tutan eve adeta yok yok. Kars ve çevresinde yeni nesil unuttuğu fakat 60 yaş üzerin insanların özlemli bir biçimde hatırladığı eşyaların bir kısmını ise koşular sergilensin ve yok olmasın diye kendilerine bağışlamış. Aynı zamanda bir büyük önder Atatürk hayranı da olan Akbaba ailesi, müzenin başköşesine de Atatürk ve Türk Bayrağını da asmış…

EBRU AKBABA, “ESKİ SAMANLIĞI MÜZE VE YEME İÇME MEKANI HALİNE GETİRDİK

Müzeyi daha sonra yöresel yemeklerin ve kahvaltının servis edildiği yeme içme mekana çevirdiklerini dile getiren Ebru Akbaba Demir, şirin ilçe Selim’de de Kars’ın turizmine hizmet etmekten dolayı mutluluk duyduklarını söyledi.

Tarihi eserleri samanlıkta topladıklarını ve daha sonrada komşularının ve arkadaşlarının tavsiyeleri üzerine müze haline getirdiklerini de dile getiren Demir, “Bu mekanı önceden samanlık olarak kullanıyorduk. Yıllardır düşündüğümüz ama bir türlü cesaret edip başlayamadığımız bir işti bu açıkçası. Arkadaşlarımız ve komşularımızdan ‘bencillik etmeyin, burayı yalnızca kendiniz kullanmayın, burayı turizme kazandıralım’ diye baskılar gelince; bize bir cesaret geldi. Aile büyüklerimizin ve eşimin de desteğiyle başlamış olduk.

Ailemizin elinde bulunan tüm tarihi eserleri burada topladık ve müze haline getirdik. Komşularımız ve arkadaşlarımız da ellerin bulunan eserleri müzeye bağışladılar. Elden ele yani gelip burayı görüp, takdir edip yeni yeni eserler getiren çok insan oldu. Zaten burada bulunan eserlerin büyük bir bölümü annemin ailesine ait idi. Annemin dedesi, babamın dedesi, bizim aile büyüklerimiz, bu biçimde toplandı. 200 senelik semaverlerimiz, 150 senelik aynamız var. Zaten halılarımız başlı başına bir tarihi esedir. Hepsi yünle el dokumadır.

Doğu Ekspresi ile Kars’a gelenler de uğrayıp memnun kalıyorlar. Aynı zamanda burada günübirlik gezme amaçlı gelen misafirlerimiz de var. Uğrayıp tekrar Kars’a geldikleri zaman muhakkak geri dönüp gelenler de var. Yöresel yemeklerimiz var. Tamamen organik hiçbir şekilde katkı maddesi olamayan kahvaltımız var. Reçellerimiz ve yemeklerimizin büyük bölümü zaten anne elinden çıkıyor. “ dedi.

LEYLA AKBABA; “KAYNANASINI SEVMEYEN GELİNLERİN VERDİĞİ TARİHİ EŞYALARI DA BURADA TOPLADIK”

Anne Leyla Akbaba da, insanın özüne sahip çıkması gerektiğine dikkat çekerek, unutulmaya yüz turmuş tarihi eserlerin oldukça kıymetli olduğunu ifade etti.

Müzelerinin başköşesine Atatürk posteri ve Türk Bayrağını astıklarını ve kendine minnet borçlu olduklarını da söyleten Akbaba, “Benim evime gelip de memnun gitmek son derece önemlidir. Biz çünkü eski toprak babalardan böyle gördük. Böyle de olması gerek. Bir çizgimiz var. O çizgi ile inşallah yüzümüzün akıyla kızlarım da bizden sonra devam edecekler. Evde çocuklarıma neyi yedirirsem gelen misafirlerimize aynı yemekleri yediriyoruz. Gelen misafir, bir anne elinden bir ev huzuru içerisinde kendi evlerindeymiş gibi ayrılmaktadır.

Çünkü tek amacımız bu. Burada sergilenen eşyalar çok nadide parçalardır ve çok kıymetli insanların ellerinden ve gönüllerinden çıkmıştır. Buranın mimarı babadır ve o benim eşimdir. O’nun emeği ve özverisini artık biz ne yapsak ödeyemeyiz. Bu eşyaları yalnızca benim torunlarım değil bir biz değil tüm genler ile çocuklar görüyor. Bu eserler bizim özümüz ve öz geçmişimizdir. Kars o kadar güzel bir şehirdir ki, kültürümüz o kadar geniştir ki anlatılamaz. Bu kültürü öldürmeyelim. Daha önce Selim’de Çerkezler ve Malakanlar da yaşardı. Onlar çok güzel insanlardı.

Selim’e gerçekten çok katkıları olmuş. Herkes burada kardeş gibi yaşamıştır. Burada komşuluk var. Selim küçük bir ilçe ama bünyesinde o kadar çok insanları ve kavimleri beslemiş ki biz kardeşiz tabi. Biz onu gördük ve o terbiye ile büyüdük. İnşallah aynı şekilde devam ettireceğiz. Tabi burada Malakanlara ait değirmenler de var. Sahip çıkmalıyız. Kültürümüz çok geniş. Aslında bizim yemek kültürümüz de çok geniştir.

Ben Kars’ı çok seviyorum

Ve Kars’ın kültürünü yaşasın her kes gelsin görsün. Çocuklarımız da bilsin bunu. Bu yalnızca senle ve benle olacak bir şey değil. Bunu böyle yaymamız lazım. Bizim özümüzü de göstermemiz lazım, özümüzü bilmemiz lazım. Bu eseler bizim özümüz. Komşularımdan gelen parçalar da benim özüm. Benim ailemden kalanlar da benim özüm. Bir de espri amaçlı bir şey diyeyim; kaynanasını sevmeyen gelinlerin attığı eşyaları da burada çok var. Onlar atmışlar ben toplamışım. Burası bizim samanlıktı. Ayrıca burayı

Kars’a Doğu Ekspresi ile gelen ya da yerli ve yabancı turistlere göstermek amaçlı hizmete açtık. Eğer ben burada bu kameranın önünde konuşabiliyorsam, arkamdaki bu ulu Önder Atatürk ve bayrağın sayesindedir. Atatürk bana bir kadın olarak her hakkı tanımıştır. Geçtiğimiz gün de 10 Kasım’dı Allah rahmet etsin. O’na minnet borcumuz var” dedi.

 

Kaynak :Tacettin DURMUŞ

 

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kars’ta kartpostallık gün batımıÖnceki Haber

Kars’ta kartpostallık gün batımı

Down sendromlu gencin bisiklet hayalini hayırseverler gerçekleştirdiSonraki Haber

Down sendromlu gencin bisiklet hayalini...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar