Kars Haber

Kars Haberleri

Kars Gündem

Kars Son dakika

kars güncel

Metin Oktay kimdir?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Metin Oktay kimdir?


'Taçsız Kral' olarak bilinen efsanevi futbolcu Metin Oktay kimdir?
Yazdır 0 Yorum
Metin Oktay, 2 Şubat 1936 senesinde İzmir ilinin Karşıyaka İlçesinde dünyaya geldi. İlkokul öğrenimini, Karşıyaka Soğukkuyu' da yapmıştır.

Fakat babasının tayini nedeniyle taşınmaları üzerine eğitimine Alsancak İlkokulu'nda devam etti. Mezun olduktan sonra İnönü Lisesi'ne başlayan Metin Oktay, ardından babasının isteği üzerine Mithatpaşa Erkek Sanat Enstitü'süne geçti.

Metin Oktay, futbol kariyerine 1951 senesinde İzmir ilinin amatör takımlarından Damlacıkspor'da başladı. 8 numaralı formayı giyen Metin Oktay, oynadığı ilk karşılaşmada iki gol birden atarak tüm dikkatleri üzerine çekti.

1953-1954 seneleri arasında Yün Mensucat'ın altyapısında oynamasının ardından 1954-55 sezonu öncesinde İzmirspor'a transfer olarak uzman kariyerine başladı. Buradaki tek sezonunda İzmir Profesyonel Ligi şampiyonluğu ve gol krallığı yaşadı.

Metin Oktay, 1955'te Galatasaray ile bir anlaşma imzaladı. 1956-56 ve 1957-58 senelerinde İstanbul Profesyonel Ligi şampiyonlukları yaşarken; ligde attığı gollerle üç sezon üst üste gol kralı oldu.

1959'da kurulmuş olan Millî Lig'de de gol krallıklarını yaşamaya devam ederek ligin ilk üç sezonunda gol kralı ünvanını korumuş oldu.

1961 senesinde Serie A'da mücadele eden Palermo ile sözleşme imzalayan Metin Oktay, burda bir sezona yakın top koşturduktan sonra Galatasaray'a tekrar dönüş yapmıştır.

Metin Oktay, Sarı-kırmızılı takımdaki ikinci döneminde üç lig, dört Türkiye Kupası ve iki Cumhurbaşkanlığı Kupası şampiyonluğu yaşamıştır.

Futbol yaşamı boyunca 6 kez gol kralı olan ve 217 gollük bir rekora imza atan Metin Oktay' ın bu başarısı, 1988 senesinde Tanju Çolak tarafından kırılmıştır.

'Taçsız Kral' olarak anılan Metin Oktay derbi maçlarının büyük golcüsüydü. Ağları delip geçen meşhur golüyle beraber Fenerbahçe'ye tam 18 gol atan Metin Oktay, Beşiktaş'a da 13 gol atmıştır.

36 kez A Milli Takım'da oynayan Metin Oktay, bu formayla da 19 gol atmıştır. Hayranları tarafından 'Taçsız Kral' olarak bilinen efsanevi futbolcu Metin Oktay, Türk futbol tarihindeki her rekoru kırarak adını;

En çok gol atan oyuncu (632), birkaç sezon aralıksız en çok gol atan oyuncu (11), tek sezonda en çok gol atan oyuncu (38), ve global bir müsabakada en çok gol atan Türk oyuncusu (19) olarak yazdırmışır.

Metin Oktay son olarak da spor yazarlığı yapmıştır. Türk futbolunun efsane golcüsü Metin Oktay, 13 Eylül 1991 tarihinde, Boğaziçi Köprüsü çıkışında geçirdiği trafik kazası sonucu kaldırıldığı Haydarpaşa Numune Hastanesinde hayata gözlerini kapamıştır.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Vali Öksüz Kars'ta Korona Vaka Sayısını AçıkladıÖnceki Haber

Vali Öksüz Kars'ta Korona Vaka Sayısını...

Ölçülü Köyünde Karantina AlındıSonraki Haber

Ölçülü Köyünde Karantina Alındı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar