Kars Haber

Kars Haberleri

Kars Gündem

Kars Son dakika

kars güncel

Kışın ilk ayında yeterli kar yağmaması turizmcileri üzdü

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kışın ilk ayında yeterli kar yağmaması turizmcileri üzdü

Önemli kış turizm merkezlerinin yer aldığı Doğu Anadolu Bölgesi'nde kış mevsiminin ilk ayı aralıkta beklenen kar yağışı henüz gelmedi.

Gözde gezim merkezlerinin yer aldığı doğu anadolu bölgesi'nde, kış mevsiminin ilk ayı aralıkta beklenen oranda kar yağmaması turizmcileri üzdü.

Yurtta kara kışın en çetin geçmiş olduğu bölgelerin başında gelen ve hemen hemen tüm illerde biroldukça kayak merkezi bulunan doğu anadolu bölgesi'nde, aralı ayının sonuna gelinmesine karşın beklenen oranda kar yağmadı.

Bundan dolayı erzurum'da yer edinen ve yapay karlama olanakı yapılabilen palandöken kayak merkezi dışındaki kayak merkezlerinde kayak sezonu hemen hemen açılamadı.

Bölgenin en önemli kayak merkezlerinden kars sarıkamış'taki cıbıltepe, erzincan ergan dağı, ardahan sadeceçam, ağrı küpkıran ve tunceli ovacık'taki turizmciler mutsuz.

Kış öncesi hazırlıklarını tamamlamalarına karşın yeterli kar yağmaması nedeniyle yılbaşı öncesi umduklarını bulamayan turizmciler, kar duasına çıktı.

Kafkas üniversitesi (kaü) fen edebiyat fakültesi moleküler biyoloji ve genetik kısmınde görevli dr. öğretim üyesi berna demirci yaptığı açıklamada, hava sıcaklığının tüm Türkiye'de mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini söylemiş oldu.

Küresel ısınmanın etkilerinin hissedildiğini anlatım eden demirci, "güneşten gelen ışınların bir kısmı dünyaya geri yansıtılıyor ama bazıları ise gazlar tarafınca atmosferde tutuluyor. Bu gazlardan en önemlisi de karbondioksit ve metan, bu gazlar, ışınları dünyada tutarak dünyanın soğumasını önlüyor." dedi.

Demirci, endüstri devriminden sonra çok fazla karbondioksit salınımı olduğuna işaret ederek, "fosil yakıt tüketiminden ve insan aktiviteleriyle karbondioksit salınımında yüzde 30 artış meydana geldi. Naturel olarak bu ısıyı tutan karbondioksit gazı arttığı için yansıtılması ihtiyaç duyulan ısı dünyada kalmaya başladı, bu da küresel iklim değişikliğine niçin oldu." diye mevzuştu.

Endüstri devriminden beri dünyada hava sıcaklığının yaklaşık 1 santigrat aşama arttığını anlatım eden demirci, şunları kaydetti:

"bu artış, karasal ekosistemde daha yüksek ama su ekosisteminde daha düşüktür ve bunun ciddi problemlerı görülmeye başlandı. örneğin buzulların erimesi, buna bağlı olarak deniz seviyesinin yükselmesi, yağışın rejiminin değişmesi, iklim örüntüsünün değişmesi, kuraklığın daha fazla artması benzer biçimde neticelar kendini göstermeye başladı. şu anda gördüğümüz güzel hava da bunun belirtisi. Normalde kars, karıyla meşhur, fazla kar alan bir bölge. Aralık ayının sonuna geliyoruz ve hemen hemen yeterince kar görmedik, bu da iklim örüntüsünün değişmesinden kaynaklanıyor."

  • "daha az yağış, daha çok kuraklıkla karşılaşabiliriz"

Demirci, kuraklığın artabileceğine işaret ederek, "2015'teki paris antlaşması ile 2030-2050 yılları içinde sıcaklığın 1,5 santigrat dereceyi geçmemesi için çalışmalara başlandı ama muhtemelen geçecek. Bu küresel iklim değişikliği iyiye gitmeyecek, bundan sonrasında daha azca yağış, daha fazla kuraklıkla karşılaşabiliriz. Türkiye de akdeniz iklimi yayınlayan bir bölge ve bunun etkisini görecek." diye konuştu.

Cıbıltepe kayak merkezi'ndeki bir otelin müdürü mehmet saraçoğlu da küresel ısınmadan kayak merkezlerinin de etkilendiğini belirterek, "küresel ısınma bir gerçeğimiz, artık bilimsel veriler şunu gösteriyor ki küresel ısınmadan kayak merkezileri de etkileniyor. Türkiye'deki tüm kayak merkezlerinin yapay karlama için kar makinesine ihtiyacı var. Biz de bunun için çalışmalar yapmış olduk, inşallah önümüzdeki sürem bu olmayacak ve misafirlerimize kar garantisi vermiş olacağız." dedi.

  • "esnafımız, misafirlerimiz buradaki turizmciler herkes kara bağlıyız"

Saraçoğlu, kar yağmamasın en çok kendilerini üzdüğünü belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"esnafımız, misafirlerimiz buradaki turizmciler, herkes kara bağlıyız. Sarıkamış, türkiye'nin en doğusunda, hiç bir yere kar yağmazken sarıkamış'a önceden kar yağardı, küresel ısınma ve kar makinesi hakkında hiç konuşma yapmazdık çünkü ihtiyaç yoktu ama şimdi gerçekleri konuşmak lazım. şu anda kar makinesine ihtiyacımız var ve bunun için de çalışmalar yapıyoruz."

Kaynak: KARS MANŞET


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Sarıkamış Harekâtı'nın 104. yıl dönümü! Şehitler için anma programıÖnceki Haber

Sarıkamış Harekâtı'nın 104. yıl dönümü!...

Kars'ta Silahlı Kavga 1 ÖlüSonraki Haber

Kars'ta Silahlı Kavga 1 Ölü

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar