Kars Haber

Kars Haberleri

Kars Gündem

Kars Son dakika

kars güncel

Kars'ta kesimi yapılan kazlar kurutulmaya başlandı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kars'ta kesimi yapılan kazlar kurutulmaya başlandı
Karsta kesimleri tamamlanan kazların kurutulmasına başlandı. Bina saçaklarının altına, elektrik veya telefon direklerine asılarak kurutulan kaz etleri,

Kars'ta kesimi yapılan kazlar kurutulmaya başlandı
Karsta kesimleri tamamlanan kazların kurutulmasına başlandı. Bina saçaklarının altına, elektrik veya telefon direklerine asılarak kurutulan kaz etleri, Ocak ayı itibariyle sofralardaki yerini alacak.
Arpaçay ilçesine bağlı Güvercin köyünde kaz kesimleri geride bıraktığımız ay yapıldı. Kesilen kazların aşağı yukarı 1 ay sürecek kurutulma de başlandı. Köylüler yaz mevsiminde bakım ve beslenmelerini yapmış oldukları kazları kestikten sonra evlerinin çatı saçaklarının altına veya direklere asıyor. Kazların yüksek yerlere asılması, kümes hayvanlarının veya köpeklerin kaz etlerine zarar vermemesi, bunun beraberinde da rüzgar alması ile soğuğun iyicei sağlamak amacıyla tercih ediliyor. Üzerleri bezlerle kapatılan kaz etleri bazı durumlarda açılarak havalandırılıyor.


Binbir zahmet ve emekle yetiştirilen kazlar itinayla kesilip, tuzlanıp, kurutulduktan sonra gurbetteki eş, dost ve akrabalara gönderiliyor. Zekeriya ve Ülker Çiftçi de gurbetteki oğulları, gelinleri ve torunları için hazırladıkları 9 kaza çok büyük bir itinayla bakıyor. Kazları kuruma bittikten sonra kargoyla çocuklarına gönderecek olan çift, birkaç kazı da kendileri için saklıyor. Zekeriya Çiftçi, "Çocuklarım Yusuf ve Uğur İzmit'teler. 3'er kaz göndereceğim. Gelinlerim, torunlarım afiyetle yesinler" dedi.
Ülker Çiftçi ise "Köyde yaşam zor ancak yine de köyümüz her yerden iyidir. Kazımızı, tavuğumuzu kendimiz besliyoruz. Oğullarıma, kızlarıma, gelinlerime, torunlarıma bu kazları göndereceğim. Tavukları da kuruttum onları da göndereceğim. Kalanları da kendimiz yiyeceğiz" biçiminde konuştu.


TANESİ 250- 300 TL


Köyün eski muhtarlarından Hakkı Akbaba da her sene besledikleri kazları direklere asarak kuruttuklarını ifade etti. Kazın tanesinin 250-300 TL arasında olduğunu dile getiren Akbaba, Güvercin köyündeki kazların tam bir Kars kazı olduğunu, rengi ve büyüklüğü ile de tercih edildiğini açıkladı. Kars kazının lezzetine doyum olmadığını da kaydeden Akbaba, Türkiye'de bilinen Kars kazının ülke genelindeki diğer kazlardan çok farklı bir özelliği ve ggüzel olduğunu da sözlerine ekledi.

Kars Haber

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kars’ta, 3 köy karantinaya alındıÖnceki Haber

Kars’ta, 3 köy karantinaya alındı

23 Aralık Koronavirüs TablosuSonraki Haber

23 Aralık Koronavirüs Tablosu

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar