Kars Haber

Kars Haberleri

Kars Gündem

Kars Son dakika

kars güncel

Kars'ta İnternetten aldığı hayvanlar öldü, dolandırıcılık suçlamasında bulundu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kars'ta İnternetten aldığı hayvanlar öldü, dolandırıcılık suçlamasında bulundu
KARS'ın Arpaçay ilçesine bağlı Bardaklı köyünde Mesut Aktaş (29), internet sitesi üstünden görüştüğü besiciden tanesi 2 000 tl'ye satın aldığı 9 buzağıda da sağlık problemu yaşadı.

KARS'ın Arpaçay ilçesine bağlı Bardaklı köyünde Mesut Aktaş (29), internet sitesi üstünden görüştüğü besiciden tanesi 2 000 tl'ye satın aldığı 9 buzağıda da sağlık problemu yaşadı. Buzağılardan 4'ünün öldüğünü, 2'sinin hastalık nedeniyle tedaviye alındığını, 3'ünü de ilaç ve serumla ayakta tutmaya çalıştığını belirten Aktaş, dolandırıldığını ileri sürerek Cumhuriyet Savcılığı'na şikayette bulundu. Arpaçay ilçesine bağlı Bardaklı köyünde yaşamakta olan, evli ve 2 çocuk babası Mesut Aktaş, sosyal ağlarda hayvan alım ve satımıy ile alakalı ilan gördü. Samsun'da besicinin, buzağılarını tanesi 2 000 500 liradan sattığını öğrenen Aktaş, telefon numarasını arayarak görüştü. Aktaş, yapmış olduğu görüşme sonrası 9 buzağıyı tanesi 2 000 liradan satın aldı.


Anlaşmanın sonrasında 9 buzağı, Mesut Aktaş'ın yaşadığı köye akşam saatlerinde kamyonla nakledildi. Aktaş, iddiaya göre, hayvanları satan kişi ile protokol imzalamadan ücretini teslim etti. Ahıra bıraktığı hayvanları incelemeye giden Aktaş, kulak küpelerinin olmadığını fark etti. Aldığı kişiyi telefonla arayan Aktaş, "Ben onları sökbütün, ilçe tarıma teslim edeceğim" yanıtı üzerine konuyu araştırmadı. Bir süre sonra buzağılar, rahatsızlanmaya başladı. İlçedeki veteriner doktora kontrol ettiren Aktaş, hayvanların ishal olduğunu öğrendi. Halsizleşen hayvanların iyileşmesi için ilaç ve serum tedavisine başlandı. Uygulanan tedaviye rağmen 9 buzağıdan 4'ü öldü, 2'sinin tedavisi veteriner doktor tarafından sürdürülüyor. Kalan 3 buzağıya da ilaç ve serum tedavisi yapılıyor. İnternet üstünden gördüğü ilanın sonrasında hayvanları satın aldığını anlatan Mesut Aktaş,

Bundan 10 gün önce internet vasıtası ile Facebook sayfasında bunların reklamını gördüm

Aradım, görüştük buzağıların tanesine 2 000 500 TL istediler, biraz konuştuk ve tanesini 2 000 TL'ye anlaştık. Adam buraya geldi, ücretini elden verdim. Ama adamda bir telaş vardı. 'Kardır, kıştır, bizim gitmemiz gerekmektedir' dedi. Ben de o anda inandım dedim ki 'Doğrudur, adamın yolu uzaktır, o yüzden de acele ediyor'. Arpaçay'dan veteriner doktor çağırdım. Veteriner doktor köye gediğinde adamlar da burdan gitmişti. Veteriner doktor buzağıları muayene etti ve dedi ki 'Bunların hepsi hasta'. İdrarlarını yaptıklarında kan geliyordu bir de ishalleri vardı. Ben adamı aradım, durumu anlattım. O da bana bunun geçeceğini ifade etti ve 'İğne kullan, ilaç kullan geçer' dedi. Ben de 9 gündür ilaç, serum, toz ilaçlar, ishal ilaçları kullandım bir çözüm olmadı" dedi.Savcılığa şikayet istekçesi verdiğini belirten Aktaş, "Zaten adamlar artık telefonlarımıza da yanıt vermiyorlar. Telefonlarımızı açmıyorlar, diğer numaradan arasak da bizim olduğumuzu anlayıp hemen yüzümüze kapatıyorlar. Şu anda bizim yapacak hiçbir şeyimiz yok. Kaymakamımız, savcımız, adliyemiz, valimizden destek bekliyoruz. Biz yandık, diğerları yanmasın" biçiminde konuştu. Hayatında ilk kez internet üstünde alışveriş yapmış olduğu belirten Mesut Aktaş, şöyle dedi:"İnternetten bir tane ayakkabı bile almadım. '100 TL fazla olsun, burdan gözümüzün gördüğü şeyi alalım' diyordum. Ben burda nasıl böyle Hataya düşbütün, anlayamadım. Bir gözümü açtım ki buzağıları almışım, parayı ödemişim. Şimdi veterinerde buzağıların hastalığı ile uğraşıyorum. Bir yandan param gitti diğer yandan da hayvanların hergün öldüklerini görmekten psikolojim bozuldu. Şu anda hayvanlar yaşıyor ve ağır ağır can çekişerek ölüyorlar. 20'ye yakın serum kullandık. Şu anda 2'si can çekişiyor."Hayvanları teslim aldığına dair tutanak tutmadıklarını, kendi aralarında satış protokolü bile yapmadıklarını aktaran Aktaş, "Çünkü ben adama inandım. Hayvanların küpesi bile yoktu. Bu adam Samsun'dan buraya bu küpesiz hayvanları nasıl getirdi?" dedi.

VHO'DAN UYARI

Kars, Ardahan, Iğdır Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası (VHO) Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Ödül, vatandaşı bu tür konularda daha dikkatli olmaları için uyardı. Buzağıların hastalığı ve tedavi süreci ile alakalı bilgi veren Ödül, "Söz konusu hayvanların kriptosporidium parvo denilen bir viral enfeksiyon sonucu gelişen tablo ile sıvı-elektrolit kaybı ile ölümlerin biçimlendiği anlaşılmıştır. Bu enfeksiyon genel olarak yeni doğan buzağılarda ilk 24 saatte alınması bir hayli önemli olan ilk ağız sütünün (kolostrum) alınmaması sonucu bağışıklığın yeteri kadar oluşmaması ile birlikte söz konusu hayvanların hayvan refahına makul olmayan, sağlıksız şartlarda nakilleri ile birleştiğinde tedavisi mümkün olmayan, yüksek ölüm oranı ile seyretmekte ve ülke hayvancılığımız için ciddi kayıplar oluşturmaktadır" biçiminde konuştu.

 

BENZER DURUMLAR ODAMIZA SIKÇA İNTİKAL ETMEKTEDİR

 

'VHO'da benzer durumlarda birden çok şikayet aldıklarını kaydeden Ödül, "Bölgemiz ve bilhassa ilimiz Kars, ülkemizin bütün illerindeki besicilere besi gereçi sağlamayı başaran, ruhsatlı hayvan pazarımızdan satın alınan büyükbaş hayvanlarımız rağbet görüyor. İlimize ülkenin çeşitli kentlerinden yeni doğan buzağıların getirilip normalden çok daha makul fiyatlarla satıldığı dahenkları odamıza ulaşmaktadır. Fakat görece piyasa şartlarından daha makul fiyata satılan bu yeni doğan buzağıların henüz sütten kesilmemiş olması, sağlıksız şartlarda nakledilerek ilimize getirilmiş olduğundan kaynaklı getirildikten sonra ciddi sağlık sorunları yaşamaları ve hızlı bir şekilde ölmeleri biz veteriner doktorlik camiasının fazlaca deneyim ettiği bir durumdur. Menşei bilinmeyen, internet, sosyal ağ gibi mecralarda fotoğraflarını gördükleri ama genel sağlık durumu bilinmeyen, satılması hem etik hem de vicdani olmayan bu tarz yeni doğan buzağılar netlikle satın alınmamalıdır. Bölge hayvancılığımızın gelişebilmesi ve katma dşayetinin yükselmesi ülkemizin diğer bölgelerinden bu örnekte olduğu gibi sağlıksız yol ve tekniklerle getirilen büyükbaş hayvanlarla mümkün olamayacaktır" dedi.

 

BÜYÜK EKONOMİK KAYBA NEDEN OLMAKTA

 

Kars Veteriner Polikliniği veteriner doktorlerinden Tolgahan Ediz de "Yeni doğan buzağılar anne sütünü tam almadığından bağışıklığı tam oluşmadığından vücut direnci düşük olur ve pek çok hastalığa karşı duyarlı ollinkar. Vücut bağışıklığı tam oluşmayan hayvanların da makul olmayan şartlarda yolculuk yapması, iklim ve ortam değişikliği sebebiyle tedavisi zor olan hastalıklara yol açmaktadır. Bu da hem buzağı hem de ekonomik kayıplara yol açmaktadır. Bu sebeple yetiştiricilerimiz bilmedikleri, emin olmadıkları, veteriner doktor sağlık raporu olmayan hiçbir işletmeden hayvan satın almamalıdır. Bu durum hem ülkemiz açısından hem de yetiştiricilerimiz açısından çok büyük bir ekonomik kayıptır" biçiminde konuştu.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
MSB, 'Kış Tatbikatı'ndan görüntü paylaştıÖnceki Haber

MSB, 'Kış Tatbikatı'ndan görüntü paylaşt...

Kars'ta Esnaflarda Bahar temizliğiSonraki Haber

Kars'ta Esnaflarda Bahar temizliği

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar