Kars Haber

Kars Haberleri

Kars Gündem

Kars Son dakika

kars güncel

Hafta sonu yasakları kalktı mı?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Hafta sonu yasakları kalktı mı?
Hafta sonu sokağa çıkma yasağı, düşük ve orta riskli illerde bütünüyle kalkarken, yüksek ve çok yüksek riskli illerde bir müddet daha Pazar günü

Hafta sonu yasak var mı? Sorusu ile hafta sonu yasağı kalktı mı? Sorusuna cevap aranıyor. Hafta sonuna doğru yasaklara dair araştırmalar hız kazandı. 1 Mart tarihli kabine toplantısında alınan karar doğrultusunda hafta içi sokağa çıkma yasağı uygulaması devam edecek. Peki, bu hafta sonu yasak var mı?

Hafta sonu sokağa çıkma yasağının kalkıp kalkmayacağı soruları 1 Mart tarihlinde gerçekleşen kabine toplantısı sonrasında cevap buldu. 1 Mart'ta 3,5 saat süren Kabine toplantısının sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin yeni normalleşme planını belirtti. Vaka sayısı en düşük olan illerde hafta sonu kısıtlaması kaldırıldı. İşte hafta sonu sokağa çıkma yasağı günleri ve saatleri...

HAFTA SONU YASAK VAR MI?

Bundan böyle diğer tedbirler gibi sokağa çıkma yasağı da il bazlı olacak, vaka sayıları, aşı yapılan kişi sayısı ve hastanelerin doluluk oranlarına göre illere özgü normalleşme adımları atılacak.


Hafta sonu sokağa çıkma yasağı, düşük ve orta riskli illerde bütünüyle kalkarken, yüksek ve çok yüksek riskli illerde bir müddet daha Pazar günü devam edecek.Ülke genelinde süren akşam 21.00 ile sabah 05.00 arasındaki sokağa çıkma sınırlaması ise sürecek.Covid-19 risk değerlendirme haritasına göre, yüksek riskli (turuncu) kategoride bulunan İstanbul ve İzmir'de hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması bir süre daha pazar günü devam edecek, orta riskli (sarı) kategoride bulunan Ankara'da ise bütünüyle kalkacak.Restoran, lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane, çay bahçesi gibi yerler, çok yüksek riskli iller dışında, Türkiye genelinde faaliyetlerini 07.00 ile 19.00 saatleri arasında % 50 kapasite ile sürdürebilecek. Bu çerçevede Ankara, İstanbul ve İzmir'de bu işletmelerin tamamı belirlenen kurallar doğrultusunda faaliyetlerine başlayacak.Halı saha, yüzme havuzu ve aynısı tesisler ise Ankara'da 09.00 ile 19.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek.İçişleri Bakanlığı'nın yayınını yaptığı genelgenin detayları şöyle:1 Mart 2021 günü Sayın Cumhurbaşkanımız başkanlığındaki kabine toplantısında; yeni kontrollü normalleşme sürecine dair temel usul ve eskatiyenr, Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileri göz önünde bulundurularak belirlenmiştir.

RİSK GRUBUNA GÖRE İLLER

Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde alınan kararlar kapsamında;1. Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulu tarafından belirleme edilen ölçütlere göre iller 4 ayrı risk grubuna (düşük, orta, yüksek, çok yüksek) ayrılarak salgınla mücadeledeki tedbir seviyeleri risk gruplarına göre belirlenecektir.Son dakika: Hafta içi ve hafta sonu sokağa çıkma yasağı saatleri hakkında flaş gelişme! Cumartesi ve Pazar günü hafta sonu sokağa çıkma yasağı var mı, kalktı mı?2. Yeni bir karar alınıncaya kadar ise illerimizin risk grupları aşağıda belirtilen biçimde belirlenmiştir;Düşük Risk Grubunda Yer Alan İller; Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Uşak, Van. (14 İl)Orta Risk Grubunda Yer Alan İller; Adana, Afyonkarahisar, Ankara, Aydın, Bartın, Bayburt, Bursa, Çankırı, Çorum, Denizli, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskikent, Gaziantep, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Karabük, Kars, Kastamonu, Kırkent, Malatya, Manisa, Nevkent, Sivas, Tunceli, Yozgat. (28 İl)Yüksek Risk Grubunda Yer Alan İller; Antalya, Ardahan, Artvin, Bilecik, Bolu, Çanakkale, Düzce, İstanbul, İzmir, Karaman, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kilis, Kocaeli, Kütahya, Mersin, Muğla, Niğde, Tekirdağ, Yalova, Zonguldak. (22 İl)

ŞEHİRLERARASI SEYAHAT

4. Risk gruplarına göre uygulaması parametrelik gösterecek olan sokağa çıkma kısıtlamaları sırasında 30.11.2020 tarih ve 20076 sayılı Bakanlık Genelgemizle belirlenen "Sokağa Çıkma Kısıtlamasından Muaf Yerler ve Kişiler Listesinde" bulunan istisna/muafiyetler (sonraki Genelgelerle yapılan eklemeler dahil biçimde) ile sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmakta olan süre ve günlerde Şehirlerarası seyahat edilmesine dair usul ve esasların uygulanmasına aynı biçimde devam edilecektir.Son dakika: Hafta içi ve hafta sonu sokağa çıkma yasağı saatleri hakkında flaş gelişme! Cumartesi ve Pazar günü hafta sonu sokağa çıkma yasağı var mı, kalktı mı?

HAFTA İÇİ VE HAFTA SONU UYGULANACAK SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMALARI

Sokağa çıkma kısıtlaması kapsamında;- Hafta içi günlerde 21.00-05.00 saatleri arasında bütün Türkiye'de sokağa çıkma kısıtlaması uygulaması yapılacaktır.- Hafta sonlarında ise;Düşük ve orta risk grubunda bulunan illerimizde hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması, hafta içinde olduğu gibi 21.00-05.00 saatleri arasında uygulaması yapılacaktır.Yüksek ve çok yüksek risk grubunda bulunan illerimizde hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması, Cuma 21.00-Cumartesi 05.00 saatleri arasıyla Cumartesi 21.00'den başlayıp Pazar gününün tamamını kapsayıp Pazartesi günü saat 05.00'de bitecek biçimde uygulaması yapılacak olup bu illerimizde Cumartesi günleri 05.00-21.00 saatleri arasında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmayacaktır.5. Düşük ve orta risk grubunda bulunan illerimizde; 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız ile 20 yaş altı genç ve çocukların sokağa çıkma kısıtlaması kaldırılacaktır.65 YAŞ ÜSTÜ VE 20 YAŞ

ALTI VATANDAŞLARIN SOKAĞA ÇIKMA SAATLERİ

Yüksek ve çok yüksek risk grubunda bulunan illerimizde; 65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altı vatandaşlarımız için getirilen sokağa çıkma süreleri 3 saatten 4 saate yükseltilecek olup 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız 10.00-14.00 saatleri arasında, 20 yaş altı çocuklarımız ve gençlerimiz ise 14.00-18.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecektir.Son dakika: Hafta içi ve hafta sonu sokağa çıkma yasağı saatleri hakkında flaş gelişme! Cumartesi ve Pazar günü hafta sonu sokağa çıkma yasağı var mı, kalktı mı?Yüksek ve çok yüksek risk grubunda bulunan illerimizde; Milli Eğitim Bakanlığınca yüz yüze eğitim/sınav yapması makul görülen eğitim kurumlarının öğrenci/öğretmen/çalışanlarının durumlarını eğitim kurumlarınca verilecek kurum adresi ile çalışma/ders uygulamasını ihtiva eden belge ile belgelendirmeleri şartıyla, güzergah ve ilgili saatlerle sınırlı olacak şekilde sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulacaktır.

KAFE VE RESTORANLAR YÜZDE 50 KAPASİTE İLE FAALİYETE GEÇECEK


6. Düşük, orta ve yüksek risk gruplarında belirlenen kapasite oranlarına göre 07.00-19.00 saatleri arasında faaliyet gösterecek olan yeme-içme yerleri (lokanta, restoran, kafeterya, pastane, tatlıcı vb.) ile kıraathane ve çay bahçesi gibi işyerleri için Sağlık Bakanlığı Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde bulunan mesafe şartları (masalar ve koltuklar arası) göz önünde bulundurularak açık ve kapalı alanlar için birer birer olacak şekilde % 50 kapasite sınırlaması oranı uygulanarak mekanda bulunabilecek masa-koltuk sayısı ve aynı anda bulunabilecek azami kişi sayısı belirleme edilecektir. Bu risk gruplarındaki yeme-içme yerleri 19:00-21.00 saatleri arasında paket teknik servisi veya gel-al şeklinde, 21.00-24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis şeklinde hizmet verebileceklerdir.Çok yüksek risk grubunda bulunan illerimizde bulunan yeme içme yerleri, 10.00-20.00 saatleri arasında paket teknik servisi veya gel-al şeklinde, 20.00-24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis şeklinde hizmet verebilecek olup ilaveten işyeri içerisinde hizmet sunamayacaklardır.Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberindeki mesafe kurallarıyla Ek-1'de bulunan tabloda belirtilen kapasite kullanım oranlarına göre her bir yeme-içme yeri için oturma düzeni planı hazırlanacak ve içerde aynı anda bulunacak müşteri sayısı müşterilerin içerden ve dışarıdan rahatça görebileceği biçimde ilan edilecektir.

KAFE VE RESTORANLARDA HES KODU ŞARTı HES KODU

kontrol edilmeksizin müşteri kabul edemeyecek olan yeme-içme yerlerinde onaylanan oturma düzeninde belirtilen biçimin dışında mekanda netlikle fazladan masa-koltuk bulundurulmasına müsaade edilmeyecektir.7. Düşük ve orta risk grubunda bulunan illerimizde; girişlerde HES kodu kullanılması ve seyirci/refakatçi/misafir alınmaması kaydıyla halı saha, yüzme havuzu vb. Tesisler 09.00-19.00 saatleri arasında çalışabilecektir.Halı saha, yüzme havuzu ve aynısı tesisler yüksek ve çok yüksek risk grubunda bulunan illerimizde yeni bir karar alınıncaya kadar kapalı kalmaya devam edecektir.

DÜŞÜK VE ORTA RİSK GRUBUNDAN YER ALAN İLLERDE NİKAH VE DÜĞÜNLER NASIL YAPILACAK?

8. Düşük ve orta risk grubunda bulunan illerimizde; nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler, kişi başına minimum 8 m2 alan ayırmak, khamlecı sayısı 100'ü geçmemek ve 1 saatle sınırlı olmak sureti ile yapılabilecektir.Son dakika: Hafta içi ve hafta sonu sokağa çıkma yasağı saatleri hakkında flaş gelişme! Cumartesi ve Pazar günü hafta sonu sokağa çıkma yasağı var mı, kalktı mı?Yüksek ve çok risk grubunda bulunan illerimizde; nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler, kişi başına minimum 8 m2 alan ayırmak, khamlecı sayısı 50'yi geçmemek ve 1 saatle sınırlı olmak sureti ile yapılabilecektir.9. Sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşlarıyla birlikler ve kooperatifler tarafından düzenlenecek genel kurul dahil kişilerin bir araya gelmesine sebep olan pek çok aktiviteleri düşük, orta ve yüksek risk gruplarında; kişi başına 8 metrekare alan bırakma ve aynı anda bulunabilecek azami kişi sayısı 300'ü geçmemek üzere ilgili kurum/kuruluşların yetkililerince pek çok tedbir alınarak yapılabilecektir.Son dakika: Hafta içi ve hafta sonu sokağa çıkma yasağı saatleri hakkında flaş gelişme! Cumartesi ve Pazar günü hafta sonu sokağa çıkma yasağı var mı, kalktı mı?Çok yüksek risk grubunda bulunan illerimizde ise yeni bir karar alınıncaya kadar, sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşlarıyla birlikler ve kooperatifler tarafından düzenlenecek genel kurul dahil kişilerin bir araya gelmesine sebep olan pek çok aktivite ertelenecektir.Ayrıca denetim faaliyetlerinin nettisiz yürütülmesi amacı ile yukarıyada ifade edildiği biçimde kişilerin bir araya gelmesine neden olacak pek çok etkinliğin Valilik/Kaymakamlıklara (ilgili mevzuatında diğerca bir hüküm bulunmadığı takdirde en az üç gün öncesinden) bildirilmesi sağlanarak bu kurum/kuruluşlarca yapılacak aktivitelerde belirlenen kurallara ve kişi ve alan sınırlamalarına riayet edilip edilmediğinin denetim ekiplerince kontrol edilmesi sağlanacaktır.

DÜĞÜNLERDE SINIRLAMANIN KONTROLLERİNİ DÜĞÜN SALONU İŞLETMELERİ YAPACAK

10. Benzer biçimde nikah veya nikah merasimi şeklindeki düğünlerde de kişi ve alan sınırlamalarının denetiminün sağlanması için nikah ve/veya düğün salonu işletmelerince yapacakları pek çok organizasyon öncesinde şahsi verilere yer verilmeksizin hangi günde hangi saat Aralıklarında nikah veya nikah merasimi şeklindeki düğün organizasyonu yapacaklarının en az üç gün öncesinden Valilik/Kaymakamlıklara e-Devlet kapısından İçişleri Bakanlığı e-başvuru sistemi üzerinden ya da direk şekilde istekçe ile bildirilmesi sağlanacaktır.Son dakika: Hafta içi ve hafta sonu sokağa çıkma yasağı saatleri hakkında flaş gelişme! Cumartesi ve Pazar günü hafta sonu sokağa çıkma yasağı var mı, kalktı mı?11. 2021/5 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesiyle kamudaki çalışma saatleri bütün Türkiye'de normale döndürülmüş olup Valiliklerce gerek görülmesi durumunda Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla kademelendirilmiş mesai başlama ve bitiş saatleri belirleme edilebilecektir.12. Salgınla mücadelede kalıcı başarının sağlanması için temizlik, maske ve mesafe kurallarının beraberinde hayatın her alanını kapsayacak biçimde belirlenen kurallara/tedbirlere toplumumuzun bütün kesimlerince azami seviyede uyulması büyük önem arzetmektedir.Son dakika: Hafta içi ve hafta sonu sokağa çıkma yasağı saatleri hakkında flaş gelişme!

Cumartesi ve Pazar

günü hafta sonu sokağa çıkma yasağı var mı, kalktı mı?Bu çerçevede yürütülecek denetim faaliyetlerinin etkinliği ve sürekliliği kadar aziz milletimizin bu güne dek sergilediği sağduyulu ve fedakârca yaklaşımını sürdürmesi de sürecin bir an önce neticelenmesini direk şekilde etkileyecektir.Aşılama programı kapsamında günden güne hızla çoğalan aşılanan nüfus oranıyla beraber bütün illerimizde beklenen normalleşme kararlarının alınması daha da basitleşecektır.Bu bağlamda;- Vali ve Kaymakamlarca yukarıyada belirtilen eskatiyenr doğrultusunda Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27'nci ve 72'nci maddeleri uyarınca İl/İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulları kararlarının ivedilikle alınması ve uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi,- Hıfzıssıhha Kurullarınca alınan kararlara uymayanlara 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun ilgili maddeleri gereğince idari prosedür tesis edilmesi ve konusu suç teşkil eden davranışlara dair Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli prosedürlerin başlatılması konularında;Bilgi ve gereğini önemle arz ve rica ederim.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ardahan’dan Kars’a gelen Türk Bayrağı Doğu Anadolu Bölgesi’ni dolaşacak.Önceki Haber

Ardahan’dan Kars’a gelen Türk Bayrağı Do...

Kağızman Gençlerbirliği Spor yönetiminden Akhisarspor'a ziyaretSonraki Haber

Kağızman Gençlerbirliği Spor yönetiminde...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar