Kars Haber

Kars Haberleri

Kars Gündem

Kars Son dakika

kars güncel

Dev İhracat Treni Kars'tan Yola Çıktı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Dev İhracat Treni Kars'tan Yola Çıktı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye’de üretilen ihracat malzemelerini Azerbaycan-Kazakistan-Türkmenistan ve Özbekistan’a götürecek olan 82 konteynerden oluşan 940 metrelik dev trenin Kars’tan Gürcistan’a doğru hareket ettiğini bildirdi.
haber yazınınin boyutu
haber yazınıni yazdır
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaise-postaoğlu, koronavirüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında çoğu ülkenin dış ticaretinin büyük sekteye uğradığını aktardı. Türkiye’nin bütün tedbirleri alarak, insan temassız olarak demir yolu üzerinden bölge ticaretinin sürdürülmesinde önemli rol üstlendiğini aktaran Bakan Karaismailoğlu, “Özellikle bu süreçte bölgedeki çoğu ülke ticareti Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu hattı üzerinden yapmaya başladı. Şu anda da yeni tip koronavirüs tedbirleri kapsamında temassız ve yüksek dezenfekte prosedürlerine tutularak demir yolunda önemli miktarda yük taşınıyor” şeklinde konuştu.

Kardeş ülkeler Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan ve Özbekistan’a yüklerin Bakü Tiflis-Kars Demiryolu hattı üzerinden ulaştırıldığını anlatan Bakan Karaise-postaoğlu, BTK hattının açılışından bu yana en çok yükü taşıyan en uzun trenin de Kars’tan yola çıktığını bildirdi.

"ŞU ANA KADAR İŞLETİLEN EN UZUN TREN OLMA ÖZELLİĞİNİ TAŞIYOR"

Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan ve Özbekistan’a kadar gidecek yükleri taşıyan trenin 82 konteynerden oluştuğunu vurgulayan Bakan Karaismailoğlu, İzmir, Adana, Mersin, Kocaeli ve Kütahya’da üretilen ihraç malzemelerini taşıyan trenin 940 metre uzunluğunda olduğunun altını çizerek, şunları aktardı:

"Bu tren, Bakü-Tiflis-Kars hattında şu ana kadar işletilen en uzun tren olma özelliğini taşıyor. Kars’tan hareket ederek ilk durağı olan Gürcistan’a doğru hareket etti. Hat üzerindeki diğer ülkelerde de yüklerini bırakarak 9 gün sonunda Özbekistan’a ulaşacak. Bu 9 günlük süreç içerisinde bütün yükleri ulaştırmış olacak. Yeni tip koronavirüs tedbirleri sebebiyle çoğu ülke ihtiyaçlarını tedarik edemez oldu. Bu dev trenle, kardeş ülkelerimize Türk malı ürünlerle, ihtiyaçlarını da ulaştırmış olacağız. Trende temizlik malzemelerinden otomotiv sanayi ürünlerine kadar çoğu kalem malzeme bulunuyor. Tabi ki, bütün taşıma prosedürleri tamamıyla insan temassız ve yoğun dezenfekte prosedürlerine tabi tutularak yapılıyor."

"3 BİN VAGON İLE 100 BİN TON KARŞILIKLI YÜK TAŞINDI"

Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi ilanından sonra İran karayolu taşımacılığının durdurulduğunu, söz konusu karar sonrasında İran’ın ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra İran üzeri Asya ülkeleri ticaretinin de Bakü-Tiflis-Kars hattına kaydırıldığını anlatan Bakan Karaismailoğlu, “Koronavirüs gerekçesiyle, eşyaların ülke kara yolu geçişlerinde, sınırlama geldiği andan itibaren gerekli tedbirleri aldık. Bakü-Tiflis-Kars hattında seferlerin yeniden başlatıldığı 3 Mart’tan bugüne kadar İran ile karşılıklı aşağı yukarı 3 bin vagon ile 100 bin ton, Bakü-Tiflis-Kars hattından ise bin 350 vagon ile aşağı yukarı 55 bin ton taşıma yaptık” transferinda bulundu


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Korona hastalarını gizleyen muhtar görevden alınırken, bildiren muhtar ödül aldıÖnceki Haber

Korona hastalarını gizleyen muhtar görev...

Kars'ta bazı caddeler trafiğe kapatıldıSonraki Haber

Kars'ta bazı caddeler trafiğe kapatıldı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar