Kars Haber

Kars Haberleri

Kars Gündem

Kars Son dakika

kars güncel

ÇILDIR GÖLÜ KENARINDAKİ KAMIŞLARDAN SAMAN ÜRETİYORLAR

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
ÇILDIR GÖLÜ KENARINDAKİ KAMIŞLARDAN SAMAN ÜRETİYORLAR
Kars'ta saman sıkıntısı çeken yurttaşlar, Çıldır Gölü kıyısındaki sazlık alanda biten 3 metrelik kamışları traktörle biçerek patozla samana çevirdi.

Kars'ta saman sıkıntısı çeken yurttaşlar, Çıldır Gölü kıyısındaki sazlık alanda biten 3 metrelik kamışları traktörle biçerek patozla samana çevirdi. Kuraklık nedeniyle tarlalardan istedikleri verimi alamadıklarını belirten besici Dural Taşdemir, "Kışın hayvanlara kamıştan ürettiğimiz samanları vereceğiz" dedi. Son yılların en kurak yaz mevsimini yaşamakta olan Kars'ta üreticiler, saman problemini,

Çıldır Gölü kıyısındaki kamışları samana dönüştürmekle çözdü.

Arpaçay ilçesi Taşbaşı köyünde yaşamakta olanlar, kışın hayvanlarının yem ihtiyacını gidermek için Çıldır Gölü kıyısındaki 3-4 metre boyundaki kamışları traktörlere bağladıkları biçerler kesti. Römorkla taşınan kamışlar patozda öğütülerek samana dönüştürülüp depolara konuldu. Kuraklık nedeniyle tarlalardan istedikleri verimi alamadıklarını, devamlı artan kaba yem fiyatı nedeniyle kamışı samana dönüştürdüklerini ve Kars'ta ilk defa bu üretimi yaptıklarını belirten besici Dural Taşdemir, 'Biz burada bulunan kamışı nasıl değerlendirebiliriz diye düşündük. Traktörle biçilir mi biçilmez mi diye düşündük, sonra baktık biçiliyor. Çıldır Gölü'nün hemen kenarındaki kamışları değerlendirmek istedik. Önceden sulak araziydi, bu yıl de kuraklık olması nedeniyle traktörler batmadı, onlarla biçtik topladık. Çok da güzel bir saman çıkıyor. Güneydoğu'dan gelen kilo fiyatı 1 TL olan samandan çok daha nitelikli bir saman. Bunları bu biçimde değerlendiriyoruz. Patosda saman haline getirip, hayvanlarımıza yedirmek için bu biçimde bir değerlendirme yaptık ve oldu. Çok güzel bir saman çıkıyor, bu biçimde işler yaptık burada. Kışın hayvanlara kamıştan ürettiğimiz samanları vereceğiz' ifadelerini kullandı.

'HAVALAR SOĞUYANA KADAR DEVAM EDECEĞİZ '

Bu üretimi ilk defa denediklerini anlatan Taşdemir, şunları söyledi: 'Çok eski senelerde yapıldı mı bilmiyorum. Ben 32 yaşındayım, önceden hiç böyle bir şey yapılmadı, zaten bu olduğumuz yerler bütünüyle suydu. İşte 2021 yazında, burada ciddi bir kuraklık oldu. Kuraklık nedeniyle sular çekildi ve traktörler batmadı. Kamış ama yüzde sekseni ot, yeşillik, yaprak. Yani çok nitelikli bir saman çıkıyor, hayvanlar çok iyi yiyor, götürdük denedik. Biraz zahmet isteyen bir iş, bugün ekipmanları burada çalıştıramıyoruz biz. Biçsek 500 ton saman çıkar yani çok ciddi boyutta kamış var burada. Yaklaşık 200 dönümlük arazi burası, çok büyük bir alan da var. Zahmetli olduğu için, havalar soğuyana kadar ne kadar yapabilirsek, devam edeceğiz. Hem ekonomik olarak da bizlere yararı çok. Bu saman çok daha nitelikli. Kendi ihtiyacımızı buradan tamamlamış olduk devam da edeceğiz.?


Kaynak : DHA

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Sarıkamış-Horasan karayolunda yol çalışmaları sürüyorÖnceki Haber

Sarıkamış-Horasan karayolunda yol çalışm...

Din istismarıyla dolandırıcılık yapan 2 zanlı tutuklandıSonraki Haber

Din istismarıyla dolandırıcılık yapan 2...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar