Kars Haber

Kars Haberleri

Kars Gündem

Kars Son dakika

kars güncel

Anadolu’nun ilk Türk camisi için sayılı günler kaldı!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Anadolu’nun ilk Türk camisi için sayılı günler kaldı!
Geçtiğimiz yıl restore çalışması başlayan Anadolu’nun ilk Türk camisi Ebu’l Menuçehr Caminin 16 Ağustos Ani’nin fethinin 957. Yıldönümünde ibadete açılması öngörülüyor

 

 

Anadolu’nun ilk Türk camisi için sayılı günler kaldı!

 

Geçtiğimiz yıl restore çalışması başlayan Anadolu’nun ilk Türk camisi Ebu’l Menuçehr Caminin 16 Ağustos Ani’nin fethinin 957. Yıldönümünde ibadete açılması öngörülüyor.

Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz,

UNESCO Dünya Kültür Miras Listesindeki Ani Ören Yeri’nde araştırmalarda bulundu. Anadolu’nun ilk Türk camisi Ebu’l Menuçehr Caminin ve Büyük Hamam, Selçuklu Çarşısı ve Konutları ile Selçuklu Mezarlığı’nda devam eden kazı çalışmalarını yerinde inceleyen Vali Öksüz, yetkililerden bilgi aldı. Endüstri ve Teknoloji Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı, SERKA ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü işbirliği ile restore edilen Ebu’l Menuçerh Camisi, 16 Ağustos’ta Ani’nin fethinin 957. Yıldönümünde ibadete açılması düşünülüyor.

Kazı Evi’nde gazetecilere açıklamada bulunan Vali Öksüz, Menuçehr Camisinin restore çalışmasının geride bıraktığımız yıl başladığını anımsatarak, “İnşallah, 16 Ağustos yani Ani’nin fethinin yıldönümünde restorasyon çalışmalarımızı tamamlayıp cami olarak hizmete açmayı planlamaktayız.” dedi.

 

35 kişilik bir ekiple 1 Haziran’da Ani Ören Yeri’nde başlayan kazıların 30 Eylül’e kadar süreceğini dile getiren Vali Öksüz açıklamasına şöyle devam etti:

“Ani’de UNESCO Dünya Kültür Mirası

listesinde yer alan bizim çok kıymetli bir kültür varlığımız burası. Buradaki restorasyon çalışmalarını hep birlikte gözden geçirdik, bildiğiniz üzere biraz önce de gördünüz Selçuklu Camisi, Menuçehr Camisi, Selçuklu Çarşısı ve Selçuklular döneminde konut olarak kullanılacak olan yerlerdeki restorasyon çalışmaları sürüyor. Burada bir kaza ekibimiz var, kazı ekibimiz bu çalışmaları yürütüyor. Restorasyon çalışmalarını diğer desteklerle beraber yürütüyoruz. 1 Haziran’da kazı çalışmalarımız başladı, 30 Eylül’e kadar bu kazı çalışmalarımız devam edecek. 35 kişilik bir ekip burada. Bu önemli kültür varlığını gün yüzüne çıkarmak, bütün insanların hizmet vermek için çaba gösteriyor, gayret ediyoruz. İnşallah burayı restore edilmiş hali ile kısa bir süre içinde bütün insanlığın hizmetine sunarız diye düşünüyorum, bu çalışmalar tabii zaman isteyen, emek isteyen gayret isteyen çalışmalar onun için tabii ki belli bir hızla yürüyor, biz de bu çalışmalara elimizden geldiğince destek oluyoruz umarım kısa süre içerisinde bu restorasyon çalışmalarını tamamlarız.”

Kaynak: Volkan KARABAĞ

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Doğu, Güneydoğu ve Karadeniz bölgesine 12 çeşit yem sevkiyatı yapıyor.Önceki Haber

Doğu, Güneydoğu ve Karadeniz bölgesine 1...

Müçük Tekrar Alındı, Mahalle Karıştı!Sonraki Haber

Müçük Tekrar Alındı, Mahalle Karıştı!

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar