Kars Haber

Kars Haberleri

Kars Gündem

Kars Son dakika

kars güncel

70 senelik traktörleri yenilediler, baba-oğul nostaljik tura çıktı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
70 senelik traktörleri yenilediler, baba-oğul nostaljik tura çıktı
70 senelik traktörleri yenilediler, baba-oğul nostaljik tura çıktı

Antalya'da dedesinden kalan 1952 model traktörü 5 sene önce 10 000 dolar harcayarak yenileyen iş insanı Mehmet Bayraktaroğlu, geçen sene da 8 000 TL'ye aldığı hurda halindeki 1950 model traktör için 50 000 lira masraf yapıp, ilk günkü görünümüne kavuşturdu. Nostaljik traktörlerle ilçe sokaklarında tur atan Bayraktaroğlu ile oğlu Hüseyin, ilgi odağı oldu.
Yayınlanma: 11:45 - 20 Aralık 2021


70 senelik traktörleri yenilediler, baba-oğul nostaljik tura çıktı

Antalya’da 1950’li senelerde satın aldığı traktörü, kara yolu olmadığı için gemi ile Demre’ye getirten Ali Yılmaz, ilk traktörün sahibi olarak da köylülerin ilgi odağı oldu. 1980 senesine kadar kullanılacak olan ‘Fendt Dieselross’ marka Almanya yapımı traktör, gelişen teknoloji ile yeni modellerin çıkması ile çürümeye terk edildi.

İş insanı Mehmet Bayraktaroğlu, dedesinin vefatının ardından kullanılmayan traktörü, 5 sene önce dayısı Ferit Yılmaz’dan istedi. 30 senedir kullanılmayan traktörü Demre Sanayi Sitesi’nde usta Ali Öktem’e teslim eden Bayraktaroğlu, traktörün orijinali hakkında bilgi topladı. Sanayide 1 yıl süren çalışma sonrası traktör, orijinal rengine boyanıp, ilk günkü görünümüne kavuştu. Traktörü 10 000 dolar masraf yaparak çalışır hale getiren Bayraktaroğlu, belgeleri olmadığı için trafikte kullanamadığı traktöre gözü gibi bakıyor.

HURDA ALDI, İLK GÜNKÜ GİBİ YAPTI

Bayraktaroğlu, geçen sene da Manisa’daki bir arkadaşından sanayide hurda halinde 1950 model aynı marka traktörün satılacağını öğrendi. Manisa’ya giderek, 8 000 TL'ye traktörü alan Bayraktaroğlu, ilçeye getirdi. Demre Sanayi Sitesi’ndeki ustasına ikinci traktörü de teslim eden Bayraktaroğlu, tamirine başladı.

Bayraktaroğlu, parçaları ayrılarak temizlenen traktörün kullanılamayacak haldeki parçalarını İzmir’de bir tesiste yaptırdı. Motoru işler hale getirilen traktör, yenilenen jantlar ve lastikleriyle 71 sene önceki gibi oldu. 8 000 tl'ye aldığı hurda traktöre 50 000 lira masraf eden Bayraktaroğlu, nostaljik traktörle ilçede ilgi odağı oldu. Bayraktaroğlu, dedesinden kalan 15 beygir gücünde, saatte 20 km hız yapabilen traktör ile Manisa’dan satın alıp tamir ettirdiği 25 beygir gücünde, saatte 30 km hız yapabilen traktörü kimi zaman sürüp, nostalji turu atmanın keyfini yaşıyor.


‘İLERİKİ NESİLLERE AKTARMAK İÇİN BÖYLE BİR YOLA GİRDİK’


Bayrak Toroğlu'na, traktörüyle Demre caddelerinde yapmış olduğu turda oğlu Hüseyin de eşlik etti. Özel izin alıp, nostalji turu yapan Mehmet Bayraktaroğlu, “Traktör bizlere dedemden kaldı ve 1952 model. 5 yıl öne tamir ettirmiştim. Benim merakımı bilen Manisa’dan bir arkadaşım aradı. Bu hurda vaziyette traktörden söz etti. Satın alıp, tamir ettirdim. Tamiri 1 seneye yakın sürdü. İki traktör de çalışır hale geldi. Orijinal parçalar kullanıldı. Traktör 71 yaşında, rengini orijinaline uygun yaptık. Para kazanmak için değil, ileriki nesillere aktarmak için böyle bir yola girdik. Bundan da çok mutluyum” ifadelerini kullandı. Hüseyin Bayraktaroğlu ise babasının özenerek yaptırdığı traktörleri koruyup, aile yadigarı olarak kendinden sonraki nesillere aktaracağını söyledi.


Kaynak :DHA


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kars’ta Kar Kaplanlarının Zorlu Kış Mesaisi!Önceki Haber

Kars’ta Kar Kaplanlarının Zorlu Kış Mesa...

Kars Valiliği'nden ‘Dolandırıcılık' UyarısıSonraki Haber

Kars Valiliği'nden ‘Dolandırıcılık' Uyar...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar