© Kars Haber 2026

Gölde buzu kırıp balık avlıyorlar

Dondurucu soğukların etkili olduğu Doğu Anadolu'da buzla kaplanan Çıldır Gölü'ne atlı kızaklarla ulaşan balıkçılar "Eskimo" usulü balık avlıyor.
Kars-Ardahan sınırları içerisinde bulunan, Doğu Anadolu'nun ikinci büyük gölü olan ve kış aylarında yüzeyi tamamıyla buzla kaplanan Çıldır Gölü'nde, soğuk hava sebebiyle buz tabakası 40 santimetreye ulaştı.

Kars'ın Arpaçay ilçesine bağlı Taşbaşı köyünde balıkçılık yapan vatandaşlar, soğuk havaya aldırış etmeden, sabahın erken saatlerinde atlı kızaklarla buzla kaplı gölün orta kısmına doğru ilerliyor.

Kazma ve küreklerle kalın buz tabakasını kıran balıkçılar daha sonra ağlarını suyun derinliklerine bırakarak 1 gün bekletiyor. Heyecanlı bekleyişin sonrasında atlı kızaklarla buzlu gölün üzerinde eğlenceli yolculuk yaparak aynı bölgeye ulaşan balıkçıklar, buzları yeniden kırdıktan sonra bıraktıkları ağları çekiyor. Sabırlı bekleyişin sonrasında balık dolu ağları çeken balıkçılar, büyük sevinç yaşıyor.

Balıkçılardan Dural Daşdemir yaptığı açıklamada, Çıldır Gölü'nde kızakçılık yaparak balık avladığını ifade etti.

Köyleri göle yakın olduğu için sürekli bölgeye geldiklerini ifade eden Daşdemir, şu şekilde konuştu:

"Kızak turu keyfinden sonra Eskimo usulü balık tutuyoruz. Burada tuttuğumuz balıkları da müşterilerimizle paylaşıyoruz. Akşam saatlerinde ağları suya bırakıyoruz, bir gün sonra öğleye doğru çekiyoruz. Hava soğuk her taraf buzla kaplı, balıklar canlı canlı çıkıyor. Her gün aşağı yukarı 20-30 kilogram balık çikaryoruz. Hava soğuk, elimiz buza, suya, balığa değdiği için üşüyoruz ancak o geleneği halen yaşatmanın gururunu, mutluluğunu yaşıyoruz."

Balıkçılardan Ertan Daşdemir de tarih boyunca Eskimo usulü balık avladıklarını belirterek, "Göl buz tuttuğu zaman ağlarımızı hazırlıyoruz, buzları ilkel bir biçimde kazma ve küreklerle kırıyoruz. 20-30-50 metrelik ağlarımızı buzun altına bırakıyoruz. Belirlediğimiz iki noktada ağları alarak balıkları canlı canlı çıkartıyoruz ve gelen müşterilere ikram ediyoruz." dedi.

Daşdemir, suyun soğuk olması sebebiyle balıkların da daha lezzetli olduğunu sözlerine ekledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER